El museu Herzog Anton Ulrich de la localitat alemanya de Braunschweig va informar ahir de la descoberta en els seus fons d'un dibuix del mestre holandès Rembrandt, en possessió de la galeria des de 1770 i atribuït fins fa poc al pintor d'animals Johann Melchior Rosso. «El descobriment és una sensació», va afirmar el museu en presentar a la premsa el dibuix, l'estudi d'un gos assegut esbossat amb guix negre.

Segons l'entitat, hi ha molt pocs dibuixos d'animals atribuïts a Rembrandt a tot el món, entre els quals destaquen quatre estudis fets a guix, molt semblants estilísticament, d'un elefant i un cavall de tir. En un comunicat, el museu va assenyalar que va començar a investigar l'obra després de detectar-la en el procés de digitalització de prop de 10.000 dibuixos que s'està realitzant. Va començar llavors un extens anàlisi que va incloure exàmens microscòpics, estudis d'originals de Rembrandt comparables a Amsterdam, París i Viena i consultes amb autoritats internacionals en el pintor holandès.

El director de l'àrea de gravats del museu, Thomas Döring, va presentar a la revista especialitzada Master Drawings les conclusions de la investigació, segons la qual l'estudi d'un gos assegut és una obra autèntica que Rembrandt hauria realitzat al voltant de 1637. Les reaccions, segons el museu, han estat unànimement positives i el dibuix serà inclòs en l'índex d'obres de l'artista holandès.

Rembrandt va realitzar dibuixos d'animals com a estudis sobretot en la dècades de 1630, quan va incloure en moltes de les seves obres gossos com a motiu secundari.