quest dissabte 25 de febrer, a l'Auditori de Girona, 19h, a la Sala de Cambra, la Cobla Ciutat de Girona presentarà el volum IV de la Fonoteca de Cobla, dedicat al compositor Francesc Civil, que va ser organista de la catedral de Girona.

El 1936 va iniciar-se a l'Escola Municipal de Música, més tard transformada en el Conservatori Isaac Albéniz de Girona, que va fundar i dirigir des de 1942 fins a la seva jubilació, el 1965.

La seva obra es va centrar en la producció coral, litúrgica i religiosa i civil, com l'harmonització de nadales catalanes. També va compondre obres per a orgue, piano, cambra i orquestra i una trentena de sardanes. També va ser col·laborador a diverses publicacions gironines des del 1930, com Diari de Girona o Scherzando.

Fonoteca de Cobla es un treball rigorós de recerca i investigació al voltant d'una sèrie de compositors no notoris però molt notables que ens han deixat un llegat massa vegades oblidat i, fins i tot, desconegut.

La cobla Ciutat de Girona, amb la realització d'aquest treball només fa que remarcar el que forma part d'un dels seus objectius com a formació musical: el de preservar i difondre la producció de música per a cobla en general. Els anteriors volums estan dedicats a: Francesc Perich Escosa, Narcís Costa Horts i Ramon Basil Brujó

En aquest volum hi trobarem 10 sardanes per a cobla, 3 sardanes per a piano.

L'enregistrament de les sardanes per a cobla a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona i les sardanes per a piano a càrrec del Duo Ficta, Miquel Villalba i Neus Guiu. Les obres d'aquest CD estan publicades per FICTA edicions.

Cobla Ciutat de Girona: Aurora; Cabòries de la Mariona; S'Agaró bell redós; L'Andreuet i l'Elvireta; Nit de Festa; A una flor; La Mare de Déu del Mont; Mediterrània; Noces d'or; Xamós mes d'abril; Duo Ficta: La nit de Sant Joan; Festa de Santa Creu, a Figueres; El Castell de Montagut.

Els textos del llibret de la Fonoteca a càrrec de Josep Maria Serracant; Lluís Brugués Agustí i Joan Domènech Moner.

En aquest concert també es farà un homenatge al compositor Josep Viader Moliner, amb motiu de celebració del centenari del seu naixement, il·lustre músic, compositor i pedagog gironí i en col·laboració amb la Capella Polifònica de Girona, formació de la que el mestre Viader en fou fundador i primer director l'any 1956.

Josep Viader va ser un músic, compositor, instrumentista i pedagog català que, a més a més, va ser fundador de la Capella Polifònica de Girona, l'any 1956. Va ser deixeble de diversos reconeguts mestres com Vallribera o Blanch i Reynalt. Va ser catedràtic a la Normal de Girona i professor i director del Conservatori. També va dirigir entre el 1948 i 1960 la coral del GEiEG de Girona, càrrec en el que justament va substituir Francesc Civil. Va ser contrabaixista a La Principal de Girona i va compondre sardanes i harmonitzacions per a Cor. Fou l'autor d'una de les versions corals d'Els segadors· Rebé la Placa del President Macià el 1990 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1991.

Fira de la mel a Crespià

La Fira de la Mel de Crespià data de l'època medieval, ja que la ciutat era un dels principals productors de mel del país i un dels punts més importants d'exportació a altres països, com Itàlia. Enguany, la cita és el cap de setmana del 25 i 26 de febrer, i hi podreu trobar l'autèntica mel de Crespià, la de milflors. També hi haurà altres productes artesanals, com embotits, formatges o vi.

Cal destacar, també, les nous, que són àmpliament conreades en aquest municipi i que òbviament es podran adquirir, junt amb altres productes artesanals.

La Fira de la Mel és la gran festa comercial que té com a marc la vila de Crespià, un poble de dos-cents habitants, de la comarca del Pla de l'Estany, que durant el cap de setmana, quan se celebra la Fira rep de visitants que venen d'arreu de Catalunya i de la Catalunya Nord a tastar i comprar les millors mels. Es tracta d'un esdeveniment únic, molt arrelat a la comarca i amb un passat molt ric, ple d'històries en què es barregen les vides dels intel·lectuals i els camperols.

La Fira de la Mel de Crespià és una fira que té el seu origen a l'alta Edat Mitjana. La zona de Crespià, a mig camí entre la plana i la muntanya, tenia -i encara té- una gran varietat botànica i florística, la qual cosa la fa molt apropiada per al cultiu de les abelles.

A més de la Fira en si mateix se celebren altres actes festius i no hi manquen pas les sardanes. El dissabte a la tarda amb La Principal de Banyoles i el diumenge, també a les 4 de la tarda, amb la cobla Els Rossinyolets.

Presentació de la nova

web de la Confederació

Sardanista de

Catalunya

Avui, divendres, 24 de febrer, la Confederació Sardanista de Catalunya presentarà amb un acte obert a tothom la nova web aglutinadora del món de la sardana, anomenada www.portalsardanista.cat. Aquesta estrena serà prèvia abans que la pàgina estigui penjada a la xarxa. L'acte, d'una hora de durada, tindrà lloc a les 7 del vespre a l'Espai 4 del Palau de la Virreina de Barcelona (La Rambla, 99), just al costat del mercat de la Boqueria.

Una de les novetats de més interès per a les agrupacions i les cobles són les anomenades miniwebs. Les miniwebs són pàgines electròniques que poden sol·licitar les entitats confederades i que s'alimentaran automàticament amb l'agenda de l'entitat sol·licitant. Amb poc esforç més, si ho desitgen, els responsables de les miniwebs podran complementar la seva nova pàgina amb notícies pròpies, notícies d'Infosardana, enllaços i documents.

La creació de miniwebs serà un dels continguts que s'explicaran a la presentació de l'ICUB. La nova web oferirà un ampli conjunt de novetats i estarà molt més integrada amb altres webs i xarxes socials, compartint recursos de Viquipèdia, Google Maps, Youtube, Vimeo i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Hi haurà un apartat multimèdia, amb prop de 100 vídeos musicals, didàctics i reportatges escollits per representar la sardana i la música de cobla en tots els seus vessants i comptarà amb un diccionari amb més de 200 termes sobre conceptes relacionats amb el món de la sardana i la cobla.