Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i de les universitats de Barcelona (UB) i Múrcia (UMU) han elaborat un estudi que qüestiona i replanteja la formació i l'origen evolutiu del cervell dels vertebrats. L'estudi mostra per primera vegada un mapa detallat de les regions en les quals es divideix el cervell d'un amfiox, un dels organismes més emparentats amb els vertebrats, que podria donar una idea de com eren els ancestres dels humans.

Un estudi, que publica la revista PLOS Biology, ofereix informació que canvia substancialment la idea que es tenia sobre el procés de formació del cervell dels vertebrats i llança llum sobre com podria haver evolucionat, segons els seus autors. La investigació ha estat dirigida conjuntament pels investigadors José Luis Ferran i Luis Puelles, del Departament d'Anatomia Humana i Psicobiologia de la UMU; Manuel Irimia, del CRG; i Jordi García Fernández, de l'Institut de Biomedicina de la UB.

Per portar a terme la investigació han utilitzat com a model el cervell d'un organisme no vertebrat, l'amfiox, que se situa en una branca de l'arbre evolutiu molt pròxima a l'origen dels vertebrats i d'aspecte semblant a un peix. Els investigadors han realitzat per primera vegada un mapa detallat de les regions en les quals es divideix el cervell d'aquesta espècie, que viu en el fons marí i té una vida molt simple.

«Ens vam proposar entendre com era el cervell del cefalocordat amfiox. Aquest és un organisme no vertebrat molt simple, però al seu torn molt emparentat evolutivament amb nosaltres, per la qual cosa ens dona pistes de com podrien haver estat els nostres ancestres», va explicar Ferran.