Diverses entitats catòliques han reclamat a governs, polítics i empreses que assumeixin la seva responsabilitat de «millorar el món», apel·lant també la ciutadania perquè es responsabilitzi dels seus actes i actuï contra la pobresa i el deteriorament mediambiental.

En un comunicat conjunt, les organitzacions promotores de la campanya Enllaça't per la Justícia (Càritas, Confer, Justícia i Pau, Mans Unides i la Xarxa d'Entitats per al Desenvolupament Solidari) han assenyalat que cal escollir representants que compleixin amb el compromís de cuidar tant les persones més vulnerables com el planeta, que defineixen com «la casa en què vivim».

Per això, han posat en marxa la campanya «Si cuides el planeta, combats la pobresa», que se centra especialment en polítics i governs, els quals anima a treballar «amb amplitud de mires, sense interessos a curt plaç i amb el bé comú com a objectiu central».

Aquesta idea està lligada a l'encíclica Laudato Si, feta pública pel papa Francesc, en la qual el pontífex assenyala que «no hi ha dues crisis separades, una ambiental i una alra social, sinó una única i complexa crisi socioambiental». La iniciativa inclou un «decàleg verd» inspirat en aquesta encílica, que resumeix els deu reptes «fonamentals» als quals, segons el comunicat, s'enfronta la humanitat».