Un equip de científics dels Estats Units ha desenvolupat un material sintètic suau i elàstic que reprodueix les característiques dels músculs humans i permetrà millorar la fabricació de robots. Els resultats de l'estudi han estat publicats aquesta setmana per la revista Nature Communications. Els experts del laboratori de Màquines Creatives de la Facultat d'Enginyeria de Columbia, dirigit per Hod Lipson, han resolt així un dels grans obstacles en la creació de robots suaus «les accions puguin emular els actes i moviments de sistema biològics naturals», segons s'explica a l'article.

Aquest teixit, que compta amb una «habilitat expansiva intrínseca» -no depèn d'un mecanisme extern-, és tres vegades més fort que el múscul humà, té una gran capacitat d'estirament i resistència i és suau al tacte, assenyalen els experts. El material, que es pot imprimir en tres dimensions amb la forma desitjada, va ser elaborat per Aslan Miriyev amb una goma de silicona amb etanol distribuït a través de microbombolles.

Segons els investigadors, és «fàcil de fabricar, barat i està elaborat amb materials segurs per al medi ambient». Després de ser imprès en tres dimensions, els científics van provar aquest múscul artificial activant-lo elèctricament en diverses funcions robòtiques.

En aquests experiments, va demostrar una gran capacitat d'expansió i contracció, entre altres propietats que poden ser útils «per a la fabricació de robots que han d'interactuar amb el públic», per exemple en el sector sanitari, indiquen els científics.