Investigadors de la Universitat Bar-Ilan han descobert noves proves que avalen l'existència de la monarquia unida d'Israel i que indiquen que el Regne es va estendre més enllà de les rodalies de Jerusalem. Les troballes van ser publicades recentment pel professor Avraham Faust i el doctor Yair Sapir a la revista Radiocarbon.

Durant l'última dècada, Avraham Faust, del Departament Martin (Szusz) d'Estudis de la Terra d'Israel i Arqueologia a la Universitat Bar-Ilan, va excavar una gran residència del tipus «casa de quatre habitacions», que va ser destruïda en un incendi massiva al segle VIII aC, durant una de les campanyes assíries.

La residència es troba a la localitat de Tel 'Eton a Shephelah. Aquest gran edifici tenia almenys dos pisos i la seva planta baixa s'estenia sobre uns 225 metres quadrats. Es van col·locar grans pedres de carreu d'alta qualitat en les cantonades i entrades de l'edifici. L'estructura es va construir a la part més alta del turó, sobre fonaments profunds, utilitzant materials de construcció d'alta qualitat i d'acord amb un pla meticulós. Centenars de vaixells i troballes addicionals van ser descoberts dins de la conflagració.

«Sorprenentment, les dates de radiocarboni dins el maquillatge del pis i des d'un dipòsit de fonamentació que es va col·locar sota el pis indiquen que l'edifici ja s'havia erigit en el segle X aC, entre finals del segle XI i el tercer trimestre del segle X de C.», explica el professor Faust, que diu que aquesta data «concorda amb altres troballes relacionades amb la construcció, com el dipòsit de la fundació en si».

Segons els investigadors, la construcció d'una residència tan gran al cim del turó, visible des d'una gran distància, juntament amb el creixement significatiu de la mida de la ciutat al mateix temps, va ser un esdeveniment important en la història de Tel 'Eton.