El Girona s'ha guanyat el respecte i l'admiració de tothom aquesta temporada. Els 82 punts aconseguits han estat un registre estratosfèric que al final, per la pitjor diferència de gols a favor amb l'Sporting, no li ha donat el desitjat ascens a Primera. Tot i això, el mèrit del conjunt de Pablo Machín ha estat immens i afició, rivals i entesos s'han rendit al Girona. Amb el segon pressupost destinat a la plantilla més baix (2 milions), els de Machín han superat a la classificació grans transanlàntics com Las Palmas, Valladolid o Saragossa, entre d'altres. La benzina, però, es va acabar al minut 91 de la darrera jornada i malgrat la revifalla al partit d'anada del play-off a Saragossa, el Girona va quedar fora de les eliminatòries d'ascens a la primera ronda. Païts els cops, ara és el moment de començar a pensar en la propera temporada i Quique Cárcel treballa a marxes forçades en la planficació de la plantilla. A l'espera que l'arribada dels nous propietaris pugui eixamplar el crèdit salarial per a la plantilla, de ben segur que ni Cárcel ni Machín es marcaran d'entrada l'objectiu de lluitar per ascens ni tampoc el d'entrar al play-off. I és que per pressupost, el Girona mai surt entre els favorits a estar entre els sis primers malgrat que ha disputat la promoció d'ascens en dues de les darreres tres temporades (12-3 i 14-15). Ara bé, el curs entremig (13-14), l'equip va salvar la categoria suant de valent la cansalada a la darrera jornada contra el Deportivo (3-1).

És per això que haver disputat el play-off d'ascens l'any anterior no és cap garantia de res per a la següent temporada. El Girona ho va patir el curs passat quan després del gran any amb Rubi, l'equip va tenir tres entrenadors (Ricardo Rodríguez, Javi López i Pablo Machín) fins a arribar a una salvació miraculosa. El sistema del play-off es va instaurar la temporada 2010-2011. Des de llavors Granada, Valladolid, Almeria, Còrdova i Las palmas han aconseguit l'ascens per aquesta via. Fent un cop d'ull als equips que no van pujar després de disputar el play-off, hom descobreix que només quatre de dotze van aconseguir l'ascens la temporada següent. En el primer any de funcionament d'aquesta modalitat (10-11), Celta i Valladolid van caure la primera ronda a mans de Granada i Elx. El curs següent però (11-12), el Celta pujaria directe (2n) i el Valladolid tindria més sort al play-off al superar Còrdova i Alcorcón.

Cap dels equips que no van pujar les temporades 2011-2012 (Alcorcón, Hèrcules i Còrdova) i 12-13 (Girona, Alcorcón i Las Palmas) aconseguiria l'ascens el curs següent. Aquesta temporada, el Las Palmas ha trobat finalment el premi al tercer intent. Els canaris van perdre l'ascens al play-off de l'any passat en el dramàtic partit contra el Còrdova i enguany s'han tret l'espina contra el Saragossa. Com el Las Palmas, l'Sporting també ha pujat -en el seu cas directament- després de perdre la primera eliminatòria l'any passat precisament contra els canaris.