Aquest vespre el Girona i l'Osasuna es disputen l'últim bitllet disponible per a la Primera Divisió de la temporada vinent. Montilivi estarà ple de gom a gom amb les 9.200 localitats del seu aforament venudes. Els seguidors gironins seran majoria, lògicament, però els navarresos es faran sentir. De fet, el Girona ha ampliat el sector per a l'afició visitant de 300 a 450 localitats per encabir-hi tots els seguidors de l'Osasuna que es desplacin. Entre aquest mig miler mal comptat, hi seran un parell de membres de l'única penya gironina del conjunt navarrès, la Gorritxoak Sant Joanins que des de fa quatre anys està constituïda a Sant Joan de les Abadesses. L'afició del president de la penya, José Alguacil, per l'Osasuna el va dur a crear la penya el 2012 i malgrat els alts i baixos que ha patit, a causa sobretot a la mala gestió directiva del club navarrès, continua vigent. "Ha quedat una mica atuïda pels moments difícils que es van produir amb l'antiga junta i amb l'expresident de la federació de penyes però seguim vigents i amb més ganes que mai de continuar", explica Alguacil. La seu de la penya és el bar Palau de l'Abadia, que fins fa poc temps regentava el mateix Alguacil.

Aquesta setmana, pel poble, diversos veïns feien broma amb el fundador de la penya sobre de qui aniria a favor avui. "I ara què? De qui aniràs a favor? Em diuen", revela. Ell però, no té cap mania a l'hora d'exposar el seu parer. "Vull que pugi l'Osasuna però si ho fa el Girona ja m'estarà bé. L'Osasuna és un club que tard o d'hora arribarà a Primera i en canvi, al Girona li costarà més", considera. En aquest sentit, Alguacil confessa que a la penya (que sol aplegar una dotzena de seguidors rojillos), alguns membres tindran el cor dividit.

Alguacil explica que la Gironamania que es viu des de fa unes temporades a la demarcació encara no li ha arribat. "De moment encara no m'ha contagiat. Ja hi simpatitzo però sóc abans del Figueres o del Palamós, que tenen més cultura de futbol". Pel que fa a la seva fal·lera per l'Osasuna, Alguacil explica que és a causa de la filosofia de la seva gent. "Allà l'afició fa costat sempre a l'equip. Sigui a Segona A o estigui lluitant per entrar a competició europea. M'agraden els equips petits com també l'Sporting", diu. També té simpatia pel Barça, sobretot en els partits de Lliga de Campions, on va arribar-se a posar "molt nerviós" en l'eliminatòria contra l'Atlètic de Madrid.