Els primers treballs seriosos de les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) al centre de Girona han provocat un primer creuament d'acusacions entre la Plataforma Ciutadana del TAV i l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif). Segons representants de la Plataforma, una esquerda detectada en un edifici del carrer Josep Maria Gironella i la caiguda d'unes plaques de marbre són atribuïbles a les obres del tren. Adif, en canvi, en un comunicat va explicar que els tècnics van revisar l'esquerda i que "els unformes fets prèviament a l'inici de les obres per una empresa especialitzada contractada per Adif per fer els reconeixements dels edificis van detectar la presència de fisures a la façana".

L'esquerda està a sobre d'una columna de l'entrada d'un aparcament subterrani. També hi ha un forat que han deixat les dues rajoles en caure, a l'altra banda de l'aparcament, a la mateixa alçada que l'esquerda. Des de la Plataforma es va indicar ahir que tècnics que han fet el peritatge privat de l'edifici els havien comunicat que "cal fer alguna actuació perquè l'esquerda no vagi a més". Aquest despreniment va provocar que ahir la policia posés tanques de protecció a la vorera per evitar qualsevol nou perill als vianants. Adif però manté que "en aquesta zona no s'han iniciat les ?obres" i "que la distància d'aquest edifici respecte al sector en el qual s'està executant en l'actualitat l'excavació (...) descarta qualsevol possibilitat que existeixi una relació causa-efecte entre la presència de desperfeces i les obres". Per Adif, probablement la causa aliena a les seves obres que han provocat la caiguda de dues peces de marbre seria "la falta de protecció davant l'entrada d'aigua".

La plataforma també va informar que l'esquerda que s'ha fet entre un edifici i la vorera del carrer Ferran Soldevila com a conseqüència de les obres d'un col·lector, que han enfonsat mig centímetre la vorera.

Mentrestant, des d'Adif s'admet que s'estan fent obres per posar un nou col·lector de sanejament per desviar uns serveis afectats per les obres i que durant els treballs es va detectar que el farciment de sota la vorera "era de mala qualitat". També admet que han hagut de fer reparacions per la fissura en la unió entre l'immoble i el paviment, que s'ha omplert amb morter, i que descarta qualsevol afectació a l'edifici".

Al mitja tarda, la plataforma Ciutadana va informar de l'aparoció d'una altra esquerda, en la façana de l'immoble de la plaça d'Europa.