L'atur a la ciutat de Girona se situa el mes de juliol en les 5.642 persones, cosa que suposa un increment de 190 persones respecte al mes anterior. Aquesta pujada de l'atur també es dóna a la comarca, així com també en l'àmbit provincial i català. Les dades de l'Ajuntament de Girona assenyalen que l'increment de l'atur és habitual al juliol i es pot relacionar, entre d'altres, amb la finalització de molts contractes de serveis vinculats a l'educació, o a la inscripció com a aturats de persones que, un cop acabats els estudis, cerquen la primera feina. Dels nous aturats el mes de juliol a Girona, la majoria són dones, destacant també l'increment registrat entre les persones de més de 45 anys i entre les que tenen estudis superiors (un 20,9% més que el mes anterior). La majoria provenen del sector serveis.

Malgrat l'increment en el nombre d'aturats, la contractació a Girona va pujar un 13,8% respecte al mes anterior, cosa que suposa 443 contractes més que els registrats al juny. Proporcionalment, han crescut més els contractes temporals, els fets a dones, persones de nacionalitat espanyola i també a les persones més joves (una tercera part dels contractes corresponen a joves menors de 24 anys). L'augment de la contractació a la ciutat es dóna a tots els sectors, exceptuant la construcció que registra un descens proper al 10 per cent.

L'afiliació al Règim General de la Seguretat Social ha registrat el segon trimestre del 2009 una davallada anual generalitzada a tots els àmbits analitzats, essent menor a la ciutat de Girona (-7,3%) i major a la província (-9,3%). El sector de la construcció és el més afectat, sobretot a la demarcació (-24,6%) i també en l'àmbit català (-22,1%).

L'Ajuntament de Girona va remarcar que trimestralment, l'afiliació ha augmentat a la ciutat (0,1%), la comarca (0,2%) i a la província (5,3%), mentre que no passa el mateix pel total de Catalunya (-0,1%).

Els serveis són el sector més afavorit per aquest increment, sobretot a la província (8,5%), mentre que als altres territoris no arriba a l'1,0%.

A tots els territoris observats, l'atur registrat ha augmentat respecte a l'any anterior, i també mensualment, tot i que en menor mesura. Respecte al juliol del 2008, l'increment de l'atur ha afectat més les persones de nacionalitat no espanyola (tot i que en nombres absoluts aquestes suposen la meitat que les de nacionalitat espanyola) i als homes. Per edats, tot i que tots els grups es veuen afectats per aquest increment, els grups més perjudicats són el de 25-29 anys i el de 30-44 anys.

El creixement anual de l'atur afecta en major mesura les persones sense estudis (que experimenten un major creixement relatiu en tots els àmbits territorials), en canvi en termes absoluts, l'atur afecta més les persones amb educació general.

En l'evolució mensual, l'atur augmenta en termes absoluts: 190 persones aturades més a la ciutat, 349 més a la comarca, 117 a la província i 7.664 al total de Catalunya. En comparació a l'augment relatiu de Catalunya (1,6%), Girona ciutat (3,5%) i el Gironès (3,2%) superen aquesta, exceptuant la demarcació, on l'increment ha estat per sota de la mitjana catalana (0,3%).

En termes relatius, les persones més perjudicades són les de nacionalitat espanyola i les edats compreses entre 45 i 64 anys. En termes absoluts, l'atur afecta més el nivell formatiu d'educació general, els estudis superiors i la franja d'edat de 30 a 44 anys.

El sector serveis ha estat el ?menys afectat per la davallada de l'atur. Per sexes, es registren xifres molt similars entre homes i dones, exceptuant Catalunya, on l'atur masculí davalla més, en nombres absoluts, que el femení.

Tots els municipis perden afiliats des de fa un any, destacant en termes relatius Sant Feliu de Guíxols (-16,9%), la Bisbal d'Empordà (-13,7%), Calonge (-13,2%), Blanes (-13,1%), Palafrugell (-11,6%), i Palamós (-11,2%). En canvi, trimestralment es detecta un augment, fruit de la temporada turística, en la majoria de municipis costaners. Destaca l'increment de l'afiliació a Roses (51,7%), Castell Platja d'Aro (39,1%) i Lloret de Mar (37,1%). La resta de municipis costaners tenen pujades que oscil·len entre el 30,0% i el 6,0%.