Els rectors de les parròquies de la ciutat de Girona estan en alerta des de fa mesos. A les portes de les esglésies sempre s'havien concentrat captaires que convivien amb la feligresia, encara que generessin alguns inconvenients. Des de la primavera passada, els capellans han detectat un augment dels robatoris i també de les agressions als religiosos que atenen els temples. Les parròquies han presentat denúncies davant la policia però ara es queixen de la poca atenció que han rebut.

Un dels casos als quals ha tingut accés Diari de Girona és el del mossèn de Santa Susanna del Mercadal, Pere Domènech, que ha estat denunciant reiteradament els robatoris d'un captaire. Els diferents responsables del temple han observat que "aquesta persona entra a l'església quan vol i quan pot furta tot el que troba". Segons els denunciants, el pidolaire ha arribat a robar els moneders dels lampadaris -objecte on ?s'ubiquen les espelmes d'adoració a les verges i als sants-, que també han quedat malmesos". Segons la denúncia que es va presentar a la policia local a principis d'estiu, els danys que havia provocat el captaire superaven els mil euros i el valor dels objectes sostrets superava els 560 euros.

Les amenaces i agressions sempre s'han produït quan el captaire ha estat enxampat fent malbé algun objecte del temple. Quan l'han vist que malmetia algun objecte o el furtava, lluny de fer cas a les queixes dels capellans, s'hi encarava. Segons la denúncia, el captaire va arribar a donar un cop de puny a una familiar del mossèn del Mercadal. Aquest fet ja va ser denunciat davant la policia i l'home ha estat identificat diverses vegades. El captaire també impedeix en ocasions l'accés dels fidels al temple en deixar el seu gos en la zona més accessible.

A més, els responsables del temple admeten que esperaven que la situació se solucionés amistosament, però no descarten altres mesures. En aquest sentit, els reponsables de l'esglèsia del barri del Mercadal van demanar que la policia intervingués i van exigir una ordre de no apropament perquè els feligresos puguin anar tranquils al temple.

Un escrit al full parroquial

El cas de Santa Susanna del Mercadal no és aïllat. Almenys això és el que es desprèn del full parroquial que s'ha repartit aquesta setmana a l'església de Sant Feliu.

L'escrit del full parroquial "Demanar 'caritat' a la porta de l'església" assenyala que "sovint a les portes de les esglésies hi ha algun transeünt, algun sense sostre, algun alcohòlic, algun emigrant. . . que pidola 'caritat'. I n'hi ha alguns que es mostren especialment empipadors i, fins i tot, violents. Hi ha hagut feligresos que s'han sentit insultats i intimidats. Hi ha queixes de veïns i, fins i tot, a algun pidolaire provocador se l'ha hagut de denunciar". En aquest cas, els capellans assenyalen que "el tema s'ha comentat als responsables municipals i confiem que -entre tots- hi sapiguem trobar sortides humanes i positives".

Els capellans denuncien que s'ha intentat el diàleg amb els captaires, però afirmen que no volen entendre la situació.