Els primers exemplars d'estornells que arriben cada any abans de l'onada migratòria d'inicis de la tardor ja són aquí, segons han pogut detectar els serveis tècnics de l'Àrea de Medi ambient. I amb ells, també ha tornat el sistema acústic que emet una barreja de sons d'aus rapinyaires i que tantes queixes van provocar l'any passat a clients i cambrers de terrasses. Però el cert és que la resta de mètodes utilitzats en anys anteriors, el làser o la poda de branques, no han funcionat i el sistema acústic és, per ara, el que dóna uns mínims resultats. Tot, per fer front a la plaga d'estornells que embrut determinats punts de la ciutat amb excrements des de fa anys, principalment mobiliari urbà, i que en el seu moment també va generar les queixes dels ciutadans.

A causa dels primers problemes de neteja viària que generen aquestes aus i en detectar alguns exemplars a la ciutat, l'Ajuntament de Girona ha decidit avançar la instal·lació dels aparells per foragitar-los de les places públiques, amb l'objectiu que busquin altres emplaçaments abans no arribi el gruix dels exemplars de cada any.

D'aquesta manera, el so es va deixar sentir ja des d'ahir a les 21:40 hores aproximadament, i durant una fase de 5 minuts, amb una parada de 2 minuts i una altra fase de 3-4 minuts. El consistori va admetre ahir en una nota de premsa que "pot causar alguna molèstia", però "evitarà la presència massiva d'estornells en els propers mesos". "Els serveis tècnics de medi ambient faran un seguiment per detectar com evoluciona la població d'estornells a la ciutat i si cal emprar mitjans acústics en altres punts", afegeix la nota.

Els aparells que s'instal·laran emeten sons gravats que són crits d'alerta d'estornell barrejats amb crits dels seus depredadors naturals. D'aquesta manera les aus interpreten aquell emplaçament com un lloc insegur. Enguany els aparells s'instal·laran en els llocs on l'any passat varen tenir una especial incidència: plaça Calderers, plaça Diputació, plaça Poeta Marquina, Cristòfol Grober, plaça Sta. Susanna, i la Rambla Llibertat.

La importància de la prevenció és clau, segons l'Ajuntament, ja que "els emplaçaments que escullen els ocells per passar la nit són els que després utilitzaran els altres ?exemplars que arriben a la tardor".

L'estiu passat, ja es van sentir els primers sons acústics en punts de la ciutat. Els cambrers de la zona van ser els primers a protestar perquè el soroll era tan fort que hi havia gent que no ho podia suportar, demanava el compte i se n'anava. L'Ajuntament és conscient de les molèsties, però de moment aposta per aquest sistema perquè és l'únic efectiu dels que ha provat fins ara.

I és que el soroll de les aus rapinyaires i els crits de pànic dels estornells converteixen aquests punts de la ciutat en una espècie de jungla durant un temps.