Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han invalidat dues operacions urbanístiques que van permetre l'enderroc del mercat de Santa Eugènia on actualment s'hi està construint un centre cívic, pisos de protecció oficial i una plaça.

Una sentència anul·la la modificació del Pla General en aquest sector que la comissió d'Urbanisme de Catalunya va validar l'any 2005, ja amb joan Pluma com a tinent d'alcalde d'Urbanisme a l'Ajuntament. La segona sentència anul·la el Pla de millora Urbana d'un dels dos sector en el qual es va dividir el mercat. Hi ha una tercera sentència que encara no s'ha resolt i que estudia el Pla de Millora Urbana de l'altra part. Aquestes sentències haurien de servir perquè els dotze propietaris que van portar l'operació urbanística al jutjat, representats per l'advocada Marta Fuentes, recuperessin les finques, però com que les obres estan molt avançades, es consideren perjudicats i podrien reclamar per danys i perjudicis, segons va apuntar Fuentes. El procés per demanar-ho però, no pot iniciar-se fins que les sentències no siguin fermes.

De fet l'Ajuntament presentarà un recurs. La tinenta d'alcalde Isabel Salamaña, que divendres assumirà l'àrea d'Urbanisme que ha deixat Pluma ho va confirmar ahir mateix. Salamaña va explicar es basaran en tres arguments d'acord també amb les raons esgrimides pel tribunal per tombar els canvis urbanístics.

Els tres punts de conflicte

En primer lloc es va fer referència a la divisió en dos del Pla de Millora que havia de servir per pactar expropiacions. Segons Salamaña, es va dividir en dos perquè en una banda es va arribar a un acord amb un propietari que ocupava un costat i per l'altra banda no es va arribar a un acord amb la resta (que sumen unes 50 finques). Aquests són els que van impulsar les denúncies urbanístiques al mateix temps que un Jurat d'expropiació assignava uns preus que no van convèncer cap de les dues bandes i que ambdós han recorregut.

El segon element a debat incideix en les càrregues i beneficis. Segons el jutge l'actuació incompleix el repartiment de beneficis i càrregues. Pel consistori, un cop executades les expropicacions, no hi ha altre benefici per als expropietaris. La defensa sosté però, que en anul·lar-se la modificació del Pla General i no poder recuperar les seves finques, s'ha d'indemnitzar els propietaris per danys i perjudicis.

El tercer punt va fer referència a l'interès general. Pel jutge no està motivat pel canvi. Salamaña, però, recorda els beneficis del canvi: d'un mercat pràcticament mort a un centre cívic, una plaça i pisos de protecció, unes demandes del barri i de la ciutat.