Un grup set investigadors de diferents universitats d´arreu d´Europa –entre elles, la Universitat de Girona (UdG)– acaba de publicar un article a la revista científica Proceedings of the Royal Society London B, el qual sintetitza tots els avenços que han fet des que va començar la seva recerca, el 2004. En els últims set anys estan realitzant experiments científics per treure l´entrellat del sistema de navegació dels víkings en condicions meteorològiques desfavorables. Tot i això, fins d´aquí a dos anys no tindran dades concloents sobre aquesta incògnita.

El Dr. Ramon Hegedüs (Szombathely - Hongria, 1982) és l´investigador de la UdG que està implicat en aquest projecte. El físic, que forma part del grup de Visió per Computador i Robòtica (VICOROB), intenta verificar amb els seus col·legues una hipòtesi formulada per primera vegada l´any 1967. Aquesta suggereix que, en condicions meteorològiques de núvols o boira, els víkings eren capaços de determinar la direcció del sol en les seves llargues expedicions a través de l´oceà mitjançant la polarització, una propietat de la llum.

Aquesta hipòtesi va ser àmpliament acceptada i els investigadors la citen tot sovint malgrat que la seva base experimental està en procés de ser demostrada.

La pedra del sol, un cristall amb atributs polaritzadors

S´especula que els víkings disposaven d´un cristall anomenat sunstone (pedra del sol), el qual es troba amb facilitat a l´àrea d´Escandinàvia i que té uns atributs polaritzadors. Això vol dir que presenta la propietat de localitzar la posició del sol quan els nostres ulls no el poden veure. En canvi, alguns animals sí que tenen aquesta sensibilitat i utilitzen la polarització per moure´s. El cas més paradigmàtic és el de les abelles productores de mel (Apis), però també s´ha vist que alguns peixos, ocells i insectes, com la formiga del desert del Sàhara, detecten aquesta propietat de la llum.

Per primera vegada, l´equip de col·legues de Hegedüs ha evidenciat que això és possible, d´acord amb els principis de l´òptica. A través d´experiments han vist que, efectivament, la polarització pot ser una eina efectiva per a localitzar el sol i, per tant, el nord geogràfic i així poder navegar. El camp d´estudi ha estat els mars de Tunísia, Finlàndia, Hongria i també a l´Àrtic.

En els propers dos anys, els investigadors volen precisar el grau d´eficàcia de la pedra del sol i saber com d´exacta és la seva predicció. Actualment, ja tenen a punt un simulador en forma de mitja esfera d´un metre de diàmetre, el qual comprovarà com n´és d´acurat estimar la posició del Sol.