L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va aprofitar els Premis Tres de Març per demanar als saltencs que recuperin els valors fundadors de la independència de Salt. Els premis s'entreguen anualment el dia que Salt va aconseguir separar-se de Girona i, enguany, feia menys d'un mes i mig de la gran manifestació en què milers de ciutadans van reclamar viure a Salt "en pau i bé" arran de diversos aldarulls en dies previs. Enguany, els premis van ser per a l'activista cultural Carme Bover i per a la Coral Tribana.

En un teatre ple a vessar, Pineda va animar els saltencs a tornar a recuperar "l'inconformisme, la lluita i l'esperança" que fa 28 anys va dur-los a la independència.

L'alcaldessa va demanar als saltencs que no siguin individualistes en una època en què "les persones han estat renunciant a establir vincles" en contraposició al que signifiquen els guardons. La major part del discurs va centrar-lo en les reivindicacions saltenques i les dificultats per aconseguir els objectius, però posant en relleu l'incansable caràcter saltenc. Va començar recordant la manifestació de l'11 de setembre de 1977 quan a Barcelona un milió de persones va demanar "llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia". Aleshores, a un grup de gent que anava cap a Girona pel carrer Major se'l va batejar com a "columna de Salt". "Tothom va entendre que Salt no era un barri, sinó que havia estat sempre i som un poble, fort, orgullós i unit", va dir.

També va recordar la concentració massiva en favor de la independència de Salt del 20 de març de 1982 i la recent del 22 de gener del 2011 en què demanava: " viure en pau i bé", arran dels aldarulls d'uns dies abans. Va admetre que aquells dies havien estat difícils però que la gent "uns al costat dels altres, en silenci, colze a colze, vàrem superar de nou totes les dificultats i vàrem tornar a imposar uns valors antics i ferms". Pineda va admetre que Salt "ho ha passat i ho està passant malament" i va posar d'exemple els problemes de convivència, seguretat i econòmics, entre altres. A més, va titllar de necessari que les institucions i la classe política "fem més, i remoguem cel i terra o ens enfrontem a qui faci falta per trobar solucions", recordant que calen "més inversions i recursos, més plans especials i més projectes educatius".

Pineda va animar tothom a treballar per Salt i per la unitat indicant que "o ets part de la solució o formes part del problema. O obrim una llum o ens conformem a maleir les tenebres", com explica Mossèn Fèlix Mussoll.

Mentrestant, Carme Bover va exposar un reguitzell d'agraïments, tot apuntant que "una persona sempre és ella i el seu entorn" i va reivindicar la lectura així com va remarcar que "la cultura és la millor inversió per aconseguir una bona cohesió social". Per a la Coral Tribana va recollir el premi la presidenta, Amàlia Rispau, que va tenir un record per aquells qui al llarg del anys han participat en l'entitat dirigida per Annia Bobrick. La coral va va cantar Muntanyes del Canigó. La música de Nito Figueras havia obert l'acte.