La Universitat de Girona i la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar (Senegal) han signat un programa de col·laboració per fer recerca conjunta en els àmbits de l'aigua, concretament en la seva depuració, i en el turisme cultural per promoure la identitat del país africà. El rector de la universitat senegalesa, Saliou Ndiave, ha proposat a la UdG que Girona celebri el 'dia del Senegal' per 'millorar la concepció' que la gent té dels senegalesos, 2.500 dels quals viuen a les comarques gironines, i perquè d'aquesta manera es pugui 'conèixer una altra cara de l'Àfrica', que va més enllà de la immigració. Durant tres dies una delegació de la Universitat Cheikh Anta Diop visita la demarcació de Girona.

Girona i el Senegal han unit esforços per estudiar i investigar en els àmbits de l'aigua, concretament en la seva depuració, i també en el turisme cultural per promoure la identitat del país africà. La Universitat de Girona i la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar (Senegal) han signat així un programa de col·laboració que els permetrà fer aquesta recerca conjunta.

La universitat 'més gran' de l'Àfrica francòfona amb 65.000 estudiants

El rector de la universitat senegalesa, Saliou Ndiave, ha explica que la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar és la 'més gran' i la 'més important' de l'Àfrica francòfona ja que compta amb 65.000 estudiants . Ndiave ha assegurat que volen investigar en àmbits com l'aigua per estudiar la seva depuració a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), situat al Parc Científic i Tecnològic de la UdD. Ndiave, però, ha destacat que també s'interessen pel turisme cultural per promoure la identitat del Senegal.

La vicerectora d'Estudiants, Cooperació i Igualtat, Rosa Terradellas, ha explicat que les línies principals que s'han marcat però que s'han d'acabar de concretar són, en primer lloc, que professors de la universitat senegalesa vinguin a formar-se en el màster d'aigua de la Universitat de Girona per estudiar els tractaments de les aigües, en concret la seva depuració, ja que actualment el Senegal no té els mitjans per depurar-la.

I en segon lloc i referent al turisme, Terradellas ha destacat que bàsicament els professors senegalesos estudiarien els tractaments dels museus per adaptar-los a l'actualitat, a més també de tenir una estreta col·laboració amb el màster de turisme cultural per recuperar la identitat i la cultura del país africà. Terradellas ha explicat que ara cal construir una proposta 'ferma' per tirar endavant aquest programa de col·laboració entre Girona i el Senegal.

'Dia del Senegal'

El rector de la universitat senegalesa ha proposat a la UdG que Girona celebri el 'dia del Senegal' per 'millorar la concepció' que té la gent dels senegalesos, 2.500 dels quals viuen a les comarques gironines i 15.000 arreu de Catalunya, i perquè d'aquesta manera es pugui 'conèixer una altra cara de l'Àfrica', que vagi més enllà de la immigració i es puguin 'intercanviar experiències'. En aquest sentit, la rectora de la UdG, Anna Mª Geli, ha destacat que el paper de les universitats 'va més enllà de l'ensenyança' ja que també tenen un paper 'social'.