o és un tòpic. És rigorosament cert. A Girona no hi ha distàncies. Es pot anar a treballar a peu; es pot anar al col·legi a peu; es pot anar a comprar a propet. Les mides de l'àrea urbana són perfectes, quasi pitagòriques.

Del centre de Girona (posem per cas, la plaça Catalunya) fins al centre de Salt (la policia municipal i l'Ajuntament), hi ha 3,5 km; del centre de Girona a l'Ajuntament de Sarrià de Ter, 4,5 km. La Creu de Palau és a 3 km. El cementiri de Sant Daniel, a prop de la Font de ferro, és a 3 km. El centre de Germans Sàbat dista de la plaça Catalunya, 3 km. L'església del Pont Major és a 4 km. Fins a Vila-roja hi ha 2,7 km; fins a la piscina de Can Gibert del Pla cal recórrer 2,2 km; fins a la de Palau, 2,1; fins a la del GEiEG a Sant Narcís, 1,9 km; fins a la del GEiEG a Sant Ponç, 1,7 km. La piscina de la Devesa és només a 1,1 km de la plaça Catalunya.

Les passejades més fantàstiques són a tir de pedra: a Campdorà hi ha 5 Km, 2,3 de fabulosa pujada fins al castell i 2,7 de passejada fins a l'església parroquial; al cor de les Hortes de Santa Eugènia s'hi arriba havent fer 1,8 km (1,5 fins a can Ninetes i la Marfà). També es pot anar per la Devesa recte cap a les Hortes i seguir, entre hortes i camps de conreu i reg, fins al Pla dels Socs, a Salt, una excursió excepcional de 3,8 km.

A l'Hipercor, només hi ha 1,7 km. Al Decathlon, MediaMarkt, Bauhaus i McDonald de Mas Gri, 2,9 km per carretera Barcelona i 3 km per carrer Migdia. Del bust de Bertrana de la plaça Catalunya a la cara de Dalí de l'Espai Gironès, hi ha un passeig de 4,5 km. El Trueta és a 2 km i el complex hospitalari Martí i Julià, amb el Santa Caterina i el Psiquiàtric, a 2,8 km. Per arribar-se a MercaGirona o al dipòsit de vehicles municipal, s'han de caminar 3,6 km. L'Estadi Municipal de Montilivi, on juga el Girona FC, dista del centre 2,6 km. El camp del GEiEG és a 3,2 km. i el Tennis i el Col·legi Montessori, a 3,8. L'Avellaneda, l'indret on les autoritats locals anaven a rebre les grans autoritats per acompanyar-les en l'entrada a la ciutat, és a 4,1 km.

L'estació de trens, d'autobusos i del TAV s'ubicarà en una zona quasi centrada de la ciutat: a 750 metres de la plaça Catalunya; a 900 metres del parc de les Casernes; a 1.100 metres de can Ninetes; a 1.700 del Pavelló de Fontajau; a 1.800 de l'Institut de Santa Eugènia i de l'Escola Dalmau Carles; a 2.300 del tanatori del carrer del Carme... L'aeroport està ubicat a 14 km del centre. El port més proper, el de Sant Feliu de Guíxols, és a 34,3 km.

Temps era temps, els gironins i gironines, en tardes festives i assolellades de primavera i tardor, anaven caminant fins a Taialà (4,4 km), fins a la Font dels Lleons (3,4 km), fins a Santa Afra de Sant Gregori (10,5 km)... Si volien esforçar-s'hi més s'enfilaven al castell de Sant Miquel (5,4 km, fins assolir els 385 metres d'alçada). La vista panoràmica n'és la recompensa. De totes, però, la de més tradició, la més gironina, ha estat sempre la pujada als Àngels (8,96 km, fins arribar als magnífics 493 metres del cim).

Girona capitalitza una demarcació (les comarques gironines) des d'un punt excèntric a l'Est i al Sud. D'aquí que les distàncies al Nord i a l'Oest siguin més grans que a l'Est i al Sud. Les platges més properes a la capital són: la platja d'Aro (36,3 km) i Sant Feliu (34,3 km.). Les més allunyades, la de Portbou (74,5) i les de Cadaqués (75,1). A distàncies intermèdies se situen: Blanes i Lloret a 43 i 42 km, respectivament o Roses, a 60,6 km. Les capitals de comarca segueix una progressió quilomètrica: Banyoles és a 20 km; la Bisbal, a 29; Santa Coloma de Farners, a 30; Figueres, a 43,1; Olot, a 54; Ripoll, a 82; i Puigcerdà, a 148.

Si excèntrica es mostra Girona respecte a les comarques de la seva demarcació; excèntrica es mostra també en el triangle de Catalunya. La frontera amb França és 70 km al nord; l'Ebre, en canvi, és 268 km al sud; el mar és 34 km a l'Est i la Franja de Ponent, en canvi, 287 km a l'oest. D'aquesta excentricitat se'n deriva una desigual distància entre capitals de demarcació: Barcelona (103 km de plaça Catalunya fins a plaça Catalunya); Tarragona (192 km fins a plaça Imperial Tarraco) i Lleida (251 km a la Rambla Indívil i Mandoni, per l'Eix).

Completa aquest quadre d'excentricitats, la ubicació de Girona en el mapa de la península Ibèrica. Si es traça un triangle que vagi de Girona a la Corunya (1.200 km); de la Corunya a Cadis (1.050 km.) i de Cadis a Girona (1.214 km), hom s'adona de seguida del caràcter angular, de vèrtex agut, que ostenta la ciutat. Aquesta ubicació fa que tota ciutat d'Espanya sigui lluny: Madrid (702 km.); Lleó (879 km); València (444 km); Sevilla (1.094 km); Bilbao (689 km)...

Justament, gràcies a aquesta situació tan arraconada de Girona, Europa és més a prop d'aquesta ciutat: 1.000 km a París; 1.275 km a Roma; 1.285 km a Brussel·les; 1.778 km a Berlín; 3.156 km a Odessa; 3.500 km a Sant Petesburg... Madrid i Barcelona hi han d'afegir 700 i 100 quilòmetres respectivament.

Tornant a Girona i a les proporcions pitagòriques essencials, cal esmentar el triangle de la ciutat fundacional: del castell de Torre Gironella al començament de la pujada de Sant Feliu, 450 metres d'hipotenusa; la pujada de Sant Feliu i el carrer de les Ballesteries, 300 metres de base; dels Quatre Cantons a Torre Gironella, 300 metres d'alçada per carrers i carrerons a tocar del call jueu...

No hi ha distàncies a Girona. Ni tan solament amb els rius: 1,3 km de Galligants; 2,2 km. de séquia Monar; 3,1 km de Güell; 3,9 km d'Onyar i 5 km de Ter fan camí pel terme i donen pel que donen; i es poden recórrer en un tres i no res, com qui no vol la cosa, pel plaer de passejar. Lluny de saber-nos greu, aquestes proporcions ens plauen d'allò més a tots els gironins.