La mediació de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha fet que el desnonament previst per aquest dilluns d'una família de Salt (Gironès) amb un nadó i un nen de 2 anys hagi quedat posposat fins al 23 de març. La família, assessorada per la PAH, va demanar a Serveis Socials que enviés un informe al jutjat que porta el cas, i així ho van fer. El text argumentava que la família no té a on anar a viure i demanava que es posposés el desnonament. D'altra banda, el ple de Salt tractarà aquest vespre una pregunta sobre l'actuació de l'equip de govern fins avui per donar resposta a la moció aprovada al novembre passat on es va declarar la població de Salt lliure de desnonaments.

El desnonament de la família de Salt formada per Salima Taibi, Mohamed Bartal i els seus dos fills, un nadó i un nen de 2 anys, ha quedat posposat unes setmanes, després que inicialment s'hagués de fer efectiu aquest dilluns a dos quarts d'onze del matí. La jutgessa que porta el cas, del jutjat de primera instància número 4 de Girona, ha aplaçat el desallotjament fins al 23 de març vinent.

El procediment d'execució hipotecària va ser engegat per la Caja de Ahorros Monte de Piedad de Madrid, entitat amb la qual el matrimoni té el contracte hipotecari. Bartal, assessorat per la PAH-Girona, va demanar a Serveis Socials que s'enviés un informe al jutjat que porta el cas. Aquest text, que Serveis Socials va enviar per fax al jutjat el 16 de desembre passat, explica que la família no té lloc on anar a viure, que s'està buscant una solució i, per aquestes raons, sol·licita que es posposi el desnonament que estava previst per avui.

Un procediment previst a la llei però no generalitzat

La llei preveu que Serveis Socials puguin realitzar aquesta mena d'informes dirigits directament al jutge del procediment demanant que el desnonament sigui posposat. Però als Serveis Socials municipals aquesta mesura "no està generalitzada ni protocol·litzada degudament", segons denuncia la Plataforma.

Reunions amb els ajuntaments de Girona i Salt

La PAH-Girona recorda que "fa mesos" que demana reunir-se amb els ajuntaments de Girona i Salt per concretar aquest protocol, entre altres qüestions "vitals" que "estan en mans dels ajuntaments per alleugerir el patiment de les famílies afectades".

Segons explica la PAH, després de "diverses peticions" han aconseguit cita per a les reunions, programades per al pròxim dijous 26 de gener a les quatre de la tarda amb l'Ajuntament de Salt, i pel divendres dia 27 a les dotze del migdia amb l'Ajuntament de Girona. Des de la PAH-Girona esperen que durant aquestes trobades els responsables polítics, de CiU en ambdós ajuntaments, "demostrin la voluntat real d'arremangar-se per coordinar solucions" i "afrontin aquesta greu problemàtica".

"Desídia" als Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona

La PAH lamenta que fins ara se'ls ha demostrat "tot el contrari", tal com van descriure dijous passat a través d'una denúncia davant del defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, on responsabilitzaven de "desídia" el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, que segons la Plataforma "es nega a informar" el col·lectiu sobre "els termes de la negociació que diu que està duent a terme amb les entitats bancàries".

En aquest sentit la PAH argumenta que a altres ciutats com Barcelona, Terrassa o Sabadell ja s'han creat "mecanismes de coordinació" entre els ajuntaments i els afectats.

La Plataforma també recorda que durant el darrer ple de l'Ajuntament de Girona, CiU i PP van votar en contra de la creació d'una taula per coordinar solucions sobre el "drama" dels desnonaments i la "greu injustícia" d'unes lleis hipotecàries "pensades perquè les entitats bancàries aconsegueixin el màxim benefici mentre s'abandona la ciutadania". ICV, la CUP i PSC, en canvi, hi van votar a favor.

Pregunta al ple de Salt

D'altra banda, la formació Independents per Salt ha entrat una pregunta perquè sigui tractada al ple que tindrà lloc aquest vespre a Salt. En concret, es demana a l'equip de govern de CiU què ha fet fins al moment per donar resposta a la moció aprovada el 24 de novembre passat, on es va declarar la població de Salt lliure de desnonaments.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha subratllat que continua lluitant perquè les administracions afrontin les seves "respectives responsabilitats", per aconseguir que s'aprovi la dació en pagament retroactiva, i perquè "s'aturin ja tots els desnonaments i es pactin lloguers socials".

Acció de protesta dijous al matí

La pròxima acció de la PAH tindrà lloc aquest dijous a les deu del matí a la plaça Marquès de Camps de Girona. Acompanyarà al BBVA i a BANKIA cinc persones de les comarques gironines que pateixen "malalties molt greus". D'aquesta manera, demanaran al BBVA i a BANKIA que aprovin "de forma immediata" la dació en pagament i un lloguer social per aquests casos, i així donar "la possibilitat a aquestes persones d'afrontar les greus malalties que passen amb la tranquil·litat necessària".

La PAH-Girona es reuneix cada divendres a les set de la tarda al Centre Cívic Santa Eugènia de Girona.