El jurat popular ha declarat culpable d'homicidi Anderson Jair Sinisterra, el jove que va matar un veí de Salt clavant-li un tornavís al cap. Els nou membres dels jurat consideren que, quan el va atacar, ho va fer o bé amb intenció de matar-lo o sabent que podia fer-li ferides tan greus que li causessin la mort. També conclouen que va actuar amb abús de superioritat perquè la víctima anava desarmada. Per contra, el jurat popular ha conclòs -per 8 vots a 1- que Sinisterra havia begut alcohol i havia pres drogues que li van afectar "moderadament" les seves capacitats. Les acusacions -pública, popular i particular- demanen penes d'entre 12 i 15 anys de presó. La defensa, que no sigui superior a 10 anys.

Tots els membres del jurat consideren que ha quedat provat que el 13 de març de l'any passat l'acusat, Anderson Jair Siniterra, va matar un jove a Salt perforant-li el crani amb un tornavís. El jurat popular ha descartat que fos un homicidi imprudent o que l'acusat no sabés que podia causar-li la mort amb una agressió tan violenta que li van provocar unes ferides molt greus. A més, ressalta el tribunal popular que si realment l'agressor no hagués volgut fer mal a la víctima l'hauria socorregut, en comptes de fugir del lloc dels fets corrent.

El jurat es basa amb que l'atac va ser en un òrgan vital i que l'autòpsia va revelar que havia estat una agressió feta "amb molta força', tanta que va enfonsar la totalitat del tornavís al cervell i inclús va deixar la marca de la base del mànec al cuir cabellut.

A més, també consideren que hi ha desigualtat de força entre un jove desarmat i un altre que duia un tornavís a la butxaca. Segons el veredicte del jurat popular, aquest fet és un agreujant que ha de servir per endurir la condemna per a Anderson Jair Sinisterra. El jurat destaca que ha estat fonamental la declaració del testimoni protegit que va veure tota la baralla i va relatar com fins i tot la víctima es va adonar que estava en situació d'inferioritat quan li va dir al seu agressor: "mira què m'has fet, jo només t'havia donat amb la mà".

Per altra banda, també consideren que ha quedat provat que, en el moment dels fets, Sinisterra estava "moderadament afectat" per la ingesta d'alcohol i drogues. Tot i això, neguen que l'afectació fos "greu" i que Sinisterra no sabés el que es feia. Aquesta conclusió es tradueix en un atenuant que servirà per rebaixar pena.

Acusacions, de 12 a 15 anys

Després de la lectura del veredicte, les parts han fet les conclusions i el cas ha quedat vist per a sentència. El fiscal, Enrique Barata, ha rebaixat en un any la petició inicial tenint en compte que, d'acord amb el jurat, li apliquen un atenuant per consum d'alcohol i drogues. Finalment, l'acusació pública sol·licita una pena de 12 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, manté la petició de 80.000 euros d'indemntizació per a la família de la víctima.

L'acusació particular, exercida pel lletrat Rafael Pablo Sanz, manté la petició de 15 anys de presó perquè considera que l'atenuant es "compensa" amb l'agreujant d'abús de superioritat. Pel que fa a indemnitzacions, demana 99.000 euros per a la tia de la víctima i 18.000 euros per al cosí.

L'acusació popular, amb Juan José Sapena la capdavant, manté la demanda de 13 anys i 9 mesos de presó i 80.000 euros de responsabilitat civil.

Finalment, la defensa, Joan Pere Zapata, -que demanava 4 anys de presó per un delicte de lesions amb resultat de mort- sol·licita que la pena no sigui superior a 10 anys de presó i 60.000 euros d'indemnització.