La nova ordenança de Civilitat que aquest proper dilluns es presenta al ple municipal actualitza i incorpora nous punts respecte a l'ordenança de convivència ciutadana i via pública, que està vigent des del 1996. Alguns articles els matisa i d'altres es mantenen però, a banda dels que hom podria qualificar de sentit comú, el text regula i prohibeix qüestions curioses.

Per exemple, està prohibit «espolsar tapissos, catifes, estores, llençols i qualsevol altre mena d'objecte d'ús domèstic en portes, balcons i finestres que donin a la via pública», un punt que ja existeix en l'actual ordenança municipal. De la mateixa manera, tampoc es poden «penjar vestits, roba bruta o rentada o altres objectes que agredeixen l'estètica urbana, a llocs visibles des de la via pública, en les obertures de les cases i baranes de terrats i balcons». En aquest últim cas, l'Ajuntament ha modificat l'anterior ordenança, que només prohibia «estendre roba en façanes confrontants amb la via pública quan els edificis reuneixin les condicions adients per fer-ho en un altre indret». D'aquest manera, s'afegeix el condicionant d'«agredir» l'estètica urbana des del carrer.

L'Ajuntament també actualitza la prohibició de regar les plantes als exteriors dels edificis quan "produeixi abocaments i esquitxades sobre la via púbica o sobre els seus elements". L'anterior ordenança era ambigua així que, a més, no es permet regar "fora de l'horari comprès entre les 22 hores i les 8 hores del dia següent".

La major part de les ordenances són de sentit comú, com per exemple, tampoc es poden agafar flors, fruits o plantes dels jardins o banyar-se, rentar-se, o pescar a les fonts i en els espais aquàtics.

A més, l'aplicació de l'ordenança dependrà de la interpretació que en puguin fer els agents, com per exemple la que prohibeix "ocupar, per fer àpats, espais fora dels degudament indicats com a zones de pícinic", en la qual no especifica els grups de persones o si una carmanyola es considera àpat.

Els casos citats són infraccions lleus, amb sancions d'entre 50 i 150 euros, després dels avisos previs.