Els vots dels tres regidors del Partit Popular van permetre aprovar inicialment l´ordenança de Civilitat que impulsava l´equip de govern de CiU a Girona. Es tracta de la normativa que ha de servir per prohibir beure alcohol al carrer i que els menors fumin a la via pública, entre molts altres aspectes. La resta de forces de l´oposició es va pronunciar en contra de l´ordenança en considerar que no s´havia volgut buscar el consens i perquè consideren excessives algunes accions que seran sancionables.

L´alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU) va destacar que l´ordenança és semblant a d´altres que ja funcionen a Barcelona, Tarragona i Lleida i que es van aprovar en mandat socialista. També va recordar que l´actual ordenança encara tenia les sancions en pessetes i que ara la gent fa un major ús de l´espai públic de la ciutat amb tot el que això suposa. També que molts veïns demanaven millores en l´ordenança de la convivència, sobretot en determinats punts, per obtenir «una major fermesa contra l´incivisme».

La portaveu del PP, Concepció Veray, va apuntar que, en general, la seva formació veia bé les ordenances i que no volien posar pals a les rodes. A més va recordar que la seva formació, en la campanya electoral havia demanat ja una nova normativa. Això sí, va indicar que presentaran al·legacions després de posar en qüestió que se sancioni els menors de setze anys que fumin al carrer o que se sancioni amb falta lleu quan un adult begui alcohol al carrer, però que es consideri greu si és un menor d´edat qui ho fa.

Festa d´aniversari perseguida

Pia Bosch (PSC) va lamentar la falta de respecte de l´equip de govern per no deixar-los internvenir en la confecció de la normativa. Bosch va apuntar que algunes sancions de l´ordenança «són problemes que no són d´aquestes ciutat» o que «passarem de ser una ciutat educadora a una ciutat sancionadora». La representant socialista també es va preguntar «com es farà per sancionar a tothom que incompleixi», al·ludint a que no hi ha prous policies i que tenen ja altra feina. Fins i tot va assegurar que algunes mares se li havien dirigit per posar en evidència que fent una festa d´aniversari dels seus fills en un parc la policia els hi va demanar si tenien permís per fer la festa.

Per la CUP Jordi Navarro va assenyalar que alguns articles semblaven ser «un retorn accelerat a una Girona que crèiem oblidada». Va esmentar el sexe al carrer i va preguntar-se si fer-se un petó amb llengua ja serà sancionable. També va posar en qüestió que es persegueixi els que facin pícnic a la ciutat.

Finalment, el portaveu d´ICV-EUiA, Joan Olòriz, que va anunciar que presentaran al·legacions i va exposar alguns aspectes que al seu parer són excessius. Per exemple, prohibir estendre la roba. En aquest sentit va remarcar que «cap turista s´ha queixat perquè hi hagi roba estesa a les cases de l´Onyar». Olòriz va emplaçar el govern local a «pensar en allò que preocupa la gent» i que «no crec que a Girona el problema més important sigui la roba estesa o el burca».