La crisi no afluixa i cada vegada més famílies han de recórrer a entitats socials per cobrir les primeres necessitats. El Banc dels Aliments distribueix menjar a 40.000 persones a les comarques gironines, un 30% més que l'any passat. Tot i que la recollida d'aliments ha incrementat un 10%, l'entitat alerta que continua "en dèficit". A Girona ciutat, el Centre de Distribució d'Aliments (CDA) també preveu que l'augment d'usuaris sigui del 30%, actualment atén 700 famílies al mes i calculen que arribaran a les 1.000. L'Ajuntament de Girona, el Banc dels Aliments, Càritas i Creu Roja han signat un conveni per assegurar que el CDA no quedi mai més desabastat, com ha passat aquest mes amb alguns aliments.

"Desbordats". Les entitats socials que donen resposta a necessitats bàsiques asseguren que l'increment de necessitats no para i que encara calen més recursos per fer front a les demandes. El vicepresident del Banc dels Aliments, Frederic Gómez, ha explicat que actualment reparteixen menjar a 40.000 persones de les comarques gironines, una xifra que suposa un 30% més que l'any anterior. Aquest augment no va acompanyat de més donacions d'aliments. Durant els primers mesos de l'any, han rebut un 10% més d'aliments. "Continuem en dèficit", ha alertat.

A més, les previsions per a la resta de l'any no auguren que recaptin més tones d'aliments aquest 2012 que el 2011. "Hi haurà retallada d'aportacions europees", ja ha avançat Gómez. Per aquest motiu, a banda del gran recapte solidari d'aliments que fan cada any el mes de novembre, el Banc dels Aliments de Girona ha organitzat un recapte a la Costa Brava. "Aprofitant l'estiu, hi haurà punts de recollida d'aliments a supermercats de poblacions de costa", ha detallat Gómez.

Superant les expectatives al CDA de Girona

A les comarques gironines hi ha 6 economats que donen aliments a famílies derivades pels serveis socials. Un problema tècnic que va retardar l'arribada d'aliments va deixar desabastat el de Girona a mitjans del mes de juny i això va obligar a fer aportacions urgents. L'ajuntament va fer ús de part dels diners del fons de contingència -recursos que tenen apartat per fer front a urgències- i algunes entitats, com Càritas, van avançar diners.

El CDA atén unes 700 famílies al mes que van un cop cada 15 dies a buscar menjar. Per tant, al mes distribueixen uns 1.400 lots d'aliments. Tot i això, no donen abast i, per això, les tres entitats i l'Ajuntament de Girona han signat un conveni per incrementar els recursos i arribar a donar aliments a 1.000 famílies al mes. A banda d'aliments, a l'economat també hi ha kits d'alimentació infantil i bolquers que subministra la Creu Roja. En distribueixen 1.600 amb un cost de 12.000 euros.

El Banc dels Aliments, una de les fonts d'abastiment de l'economat, havia de subministrar -segons les primeres previsions, l'any 2009- 80 tones anuals però l'alta demanda va fer que l'any 2011 n'aportessin 150 i aquest any, amb només 6 mesos, ja en porten 110.

Segons el nou conveni que han signat aquest dijous, l'ajuntament es compromet a sufragar les despeses de manteniment i a aportar 27.000 euros per a la compra d'aliments -la quantitat que Càritas ha avançat en dos anys- i, a més, el consistori participarà amb 5.000 euros al programa de kits socials de la Creu Roja.