Els barris gironins de Sant Narcís i Santa Eugènia acullen des d'avui una prova pilot en la qual tres cadenes de supermercats dipositen els seus aliments caducats en uns contenidors especials, 5 en total, tancats amb cadenat per evitar que la gent reculli menjar del seu interior.

Paral·lelament, els agents cívics deriven a la gent que busca menjar en aquests contenidors al Centre de Distribució d'Aliments (CDA), on els supermercats han portat els seus aliments a punt de caducar, amb un val perquè se'ls faciliti una cistella d'aliments bàsics de manera urgent.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, van signar la setmana passada un acord de col·laboració amb els responsables dels supermercats Bonpreu, Condis i Novavenda per constituir el sistema de dipòsit i recollida d'aliments que permeti atendre la necessitat bàsica d'alimentació de les persones de Girona en risc d 'exclusió.

Davant el risc per a la salut que pot comportar que es consumeixin aliments abocaments en els contenidors i l'alarma social que això provoca, el regidor de Serveis Socials de l'ajuntament de Girona va buscar solucions, en col·laboració amb les diferents empreses que gestionen supermercats a la ciutat, per acabar amb aquesta situació.

Entre d'altres mesures, es va decidir facilitar l'accés de les famílies afectades als recursos ordinaris per cobrir les seves necessitats alimentàries i dotar al CDA de més aliments donats pels supermercats.

Carles Puigdemont ha explicat que la iniciativa "respon en part a una necessitat que té detectada la ciutat" i ha considerat que "la resposta que donen conjuntament Ajuntament i empreses és una resposta molt positiva carregada de compromís social".

"Em sembla que és una bona manera d'abordar també els desafiaments de la crisi, que ens aboca a aquesta col·laboració publicoprivada", ha afegit.

Aquest nou sistema s'aplicarà a partir de setembre en quatre zones en funció dels contenidors d'orgànica dels supermercats existents: zona Eixample, zona Palau, zona Nord (Mercadal, Pont Major i Taialà) i zona Oest (Sant Narcís i Santa Eugènia).