El Bisbat de Girona, veient que la gent en paga 5 i que ningú no ha fet gaire escarafalls des que es va imposar aquesta modalitat de cobrar per visitar el temple, ha decidit apujar el preu de l'entrada a la Catedral (+Temple, Museu, Tresor i Claustre) fins als 7 euros, amb l'excusa que amb la mateixa entrada es podrà visitar la Basílica de Sant Feliu, que era gratis, sí, però que ara, mira, no ho serà perquè mostrarà els sepulcres paleocristians i la capella de Sant Narcís. Resumint: 833 pessetes per visitar la catedral i 333 per visitar Sant Feliu. Si t'agrada bé i si no, també. Tant li fa que siguis de Girona i que hagis estat batejat a la pila baptismal de la seu: o pagues, o no entres.

El problema no és el tresor, ni tan solament el Claustre; el problema és el temple de Santa Maria. En un article molt interessant d'aquesta mateixa setmana, intitulat "El patrimoni dels gironins", el Dr. Cornellà explicava la recent experiència viscuda a Sevilla. A la capital d'Andalusia, els sevillans no paguen per entrar a la catedral. S'entén -deia el doctor- que a la Catedral la gent de la ciutat hi busca recolliment, silenci, espiritualitat i que hi ha de tenir accés franc: "Sigui per motius culturals i artístics, per motius de transcendència (avui cada vegada més buscada) o per raons religioses". La seva tesi no pot ser més clara: Sant Feliu i la Catedral formen part del patrimoni de tots els gironins i gironines, que amb els nostres impostos (directes o indirectes) ja contribuïm a mantenir.

Un gironí mínimament culte que vulgui gaudir dels tresors gironins, se sentirà com atracat: Museu del Cinema, 5 euros + 2 de la visita guiada; Museu d'Art, 2 euros; Museu d'Història de la Ciutat, 4 euros; Museu d'Arqueologia, 2,30 euros; Museu d'Història dels Jueus, 4 euros + 2 audioguia; la Casa Masó, 5 euros; Museu de la Catedral de Girona+Catedral+Basílica de Sant Feliu, 7 euros. Els 7 museus de Girona li costaran 33,3 euros, 5.547 pessetes.

El més lamentable és que aconseguir la pau i l'emparament de Santa Maria des d'un banc del temple de la Catedral valgui des d'aquest mes 7 euros. Set euros són 1.166 pessetes; l'1 per cent del salari mínim interprofessional; el preu del plat del dia d'un menú amb beguda i postres; 5 viatges de bitllet normal amb bus urbà; 7 receptes de la Seguretat Social del Sr. Mas; 12 barres de pa...

L'èxit entre els gironins i gironines està assegurat... Que ens estem venent la catedral als forasters i estrangers?