Recreacions històriques, cercaviles, jocs infantils d'estratègia i una desfilada de grups de recreació històrica són algunes de les activitats que l'associació Girona 1809 ha organitzat per la 5a festa 'Reviu la Història' que commemora els setges napoleònics a la ciutat. Enguany és la edició més multitudinària, amb 180 participants i grups de recreació històrica provinents d'Irlanda, França, Itàlia o Alemanya. "És l'únic lloc arreu de l'estat on es recrea la història i les situacions que van patir els ciutadans amb els escenaris orginals on van ocórrer els fets", ha detallat el president de l'associació, Jordi Bartina. La festa té un pressupost de 14.000 euros.

Des d'aquest divendres i fins el proper diumenge, la ciutat de Girona fa un salt en el temps per recordar i commemorar els tres setges que l'exèrcit francès va portar a terme durant els anys 1808 i 1809 i que van acabar amb la rendició de la ciutat i la mort de més de 5.000 persones. Aquest any, unes 180 persones participaran en la commemoració d'aquestes gestes, l'edició més multitudinària i que comptarà amb la presència de diversos grups de recreació històrica provinents d'Irlanda, França, Itàlia o Alemanya.

En concret, el grup d'irlandesos recrearan el regiment d'Ultònia i d'Irlanda, dos dels grups que van participar en la defensa de la ciutat. Durant tres dies, la ciutat acollirà multitud d'activitats tals com una cercavila des del carrer Santa Clara i fins a la plaça Independència amb 20 actors, de l'associació de teatre de barri Pocapena-som, i que comptarà amb esquetxos humorístics. A més, també es portaran a terme diversos tallers infantils com la lectura de contes sobre els setges napoleònics, tallers de pintura amb imatges d'aquells fets i fins i tot jocs d'estratègia.

Representacions teatrals, desfilades i jocs infantils

Com és tradicional, l'associació Girona 1809 ha organitzat diverses representacions amb figurants, vestits i armats com els autèntics protagonistes del setge, i desfilades de grups de recreació històrica d'arreu del món per la ciutat, un dels plats fort d'aquesta festa popular. Un dels altres actes clau és la recreació de la conquesta del Castell de Montjuïc, aquest proper diumenge, on els interessats podran veure els moviments de les tropes, les seves armes i canons. "La ciutat de Girona és l'únic lloc arreu de l'estat espanyol on es poden recrear situacions històriques en els escenaris originals, tal i com estaven en aquella època", ha ressaltat el president de l'associació organitzadora Girona 1809.

Actualment, l'entitat impulsora de la festa compta amb una cinquantena de membres i la festa d'enguany compta amb un pressupost de 14.000 euros, una xifra similar a edicions passades. D'altra banda, Bartina ha explicat que la majoria dels vestits dels figurants costen uns 1.000 euros i les armes - com els fusells- tenen un cost d'entre 500 o 1.000 euros, segons l'edat o la seva qualitat.

"Aquesta mena de festes atrauen molts visitants i permeten descobrir espais oblidats o poc coneguts de la ciutat", ha conclòs la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas.