Girona ha aconseguit aprovar les ordenances fiscals en un segon ple. L'abstenció d'ICV i la CUP ha permès a l'equip de govern aprovar provisionalment la proposta de modificació d'impostos i taxes. Ara bé, ambdós grups han remarcat que s'han abstingut per iniciar un treball conjunt -i amb la participació de les entitats- durant el mes que les ordenances estaran en exposició pública però que això no vol dir que entreguin "un xec en blanc" al govern municipal de cares a l'aprovació definitiva. PSC i PPC han mantingut la postura del ple del dilluns i hi han votat en contra. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha agraït el gest a CUP i ICV i ha promès un "treball intens" per fer unes ordenances "participatives".

Aquesta era la segona vegada en cinc dies que el govern municipal portava a aprovació les ordenances fiscals per al 2013. En el primer intent, en un ple extraordinari dilluns, CiU no va aconseguir suports suficients perquè tots els grups -a excepció dels tres regidors de la CUP- van votar-hi en contra. Això suposava prorrogar les ordenances del 2012 tot un any més. El govern va criticar el PSC per haver trencat un pacte que suposadament tenien tancat, extrem que els socialistes van negar.

Davant d'aquesta situació, el govern ha obert un segon torn de negociacions i ha aconseguit canviar el sentit del vot d'ICV. Segons ha justificat la regidora ecologista Núria Terés, el partit ha obert un "període de reflexió" i ha decidit "rectificar" per permetre que durant el mes d'exposició al públic de les ordenances les entitats i els partits hi puguin dir la seva. "Creiem que dilluns no ens vam equivocar però ara ho hem reconsiderat perquè s'ha avançat en diàleg i participació", ha valorat Terés, que ha deixat clar que no han pactatr res amb el govern sinó que s'han emplaçat a treballar durant el pròxim mes per tal d'incloure propostes procedents tants dels grups municipals com de les entitats.

L'argumentació que ha fet el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha anat en la mateixa línia de defensa de la participació de les entitats, com ja havia sostingut en el ple del dilluns.

Així mateix ho ha explicat l'alcalde, Carles Puigdemont, que ha agraït el gest de CUP i ICV per permetre una aprovació que ha qualificat de "tècnica". A partir d'ara, el govern s'ha compromès a treballar "activament" per recollir les propostes de partits i entitats. L'alcalde confia que així quan es votin definitivament, les ordenances podran rebre el suport de més partits.

Aquest canvi en el vot d'ICV ha despertat les reaccions de PSC i PPC que han mantingut el vot en contra. Per part del PPC, la portaveu, Concepció Veray, ha assegurat estar "perplexa i preocupada". "Diu ICV que s'ha venut per res i nosaltres no ens ho creiem, volem que ens expliquin a quins acords han arribat prèviament", ha manifestat Veray, que ha lamentat que el govern municipal no els hagi anat a buscar per negociar durant aquests últims dies i hagi anat a pactar amb "l'esquerra radical".

La portaveu del PSC, Pia Bosch, ha criticat que ICV i CUP s'hagin abstingut per defensar la participança de les entitats perquè ha dit que on hi ha marge perquè els ciutadans diguin la seva és en la confecció dels pressupostos i no de les ordenances. Bosch ha proposat a tots els grups votar en contra de l'aprovació provisional per deixar congelades les taxes i impostos l'any que ve i obrir un procés per configurar uns pressupostos participatius. El PSC s'ha quedat sol defensant aquesta opció.