El nostre ajuntament ens té anunciat que instal·larà els llums de Nadal de l'1 de desembre d'enguany fins el 10 de gener de l'any vinent, uns 40 dies. El Nadal passat i com una de les novetats del nou Govern de CiU a la ciutat, es va fer un salt qualitatiu en la il·luminació de Nadal, no exempta de polèmica de certes plomes i d'alguns polítics. Totes les opinions són respectables, i es pot opinar diferent amb termes de ciutat, només faltaria.

La il·luminació de Nadal és un tema bonic, alegre, que estimula les consciències, que afecta l'autoestima i els ànims dels ciutadans de Girona i els seus visitants. Són algunes les veus que ràpidament es desvien i diuen que el seu cost es podria donar directament a la gent que està passant greus dificultats certament. Em permetran unes reflexions i que discrepi d'aquesta apreciació substitutiva i directa d'ajut a la pobresa.

Tinc seriosos dubtes si és millor comprar la il·luminació de Nadal, llogar-la o tenir un tipus mixt. Tot depèn dels números, de si la brigada municipal va justa o sobrada d'efectius i de l'espai de què es disposa per emmagatzemar els llums a partir del deu de gener, entre altres factors. M'agraden més les llums blanques i càlides com a Berlín,que no pas les coloraines vermelles o verdes.

L'any passat es varen gastar en el tema de Nadal, IVA inclòs, uns 300.000 euros que si els dividim pels 100.000 ciutadans censats de la ciutat aproximadament, dóna una xifra d'uns 3 euros de cost per ciutadà censat. Amb el benentès que aixeca els ànims dels gironins i afecta la seva autoestima de ciutat, gràcies a aquests dos factors (ànims i autoestima) la gent se sent més generosa i despresa per donar diners i objectes per a la gent necessitada. Els gironins tenen més alegria de disfrutar les festes, compren a les botigues, donen més vida a la ciutat i a les persones necessitades. Conec molt bé Càritas, que té uns 50 anys d'història a les comarques gironines i el Banc dels Aliments, que té una antiguitat d'uns 25 anys, entre d'altres. En gran mesura es nodreixen dels diners dels particulars que a la vegada són amb major o menor mesura en funció dels ànims de cada un de nosaltres, per posar un exemple.

Crec que és un error criticar l'augment dels llums de Nadal i el seu cost, i que s'haurien d'incrementar a un global de 500.000 euros, ampliant el ventall d'implantació a més barris. Fer més ciutat. Si els dividim pels 100.000 habitants censats a Girona, més els estudiants no censats de la UdG, més els turistes que ens visiten en el període, donen una xifra no inferior a les 150.000 persones, és a dir, 3,33 euros per persona usuària de repercussió i tots els beneficis col·laterals que això comporta per als ciutadans de Girona i els necessitats. A temps difícils respostes imaginatives, i que la gent de Girona tenim dret a disfrutar de la ciutat. Perquè Girona és pedres, aigua, matèria i memòria. Estimem Girona.