L'Ajuntament de Girona crearà una comissió per estudiar la possibilitat que les taxes de clavegueram i residus -que són les que afecten a tots els ciutadans- puguin ser progressives a partir de l'any que ve, és a dir, que els ciutadans paguin en funció del seu nivell de renda. Aquest és un dels acords als quals CiU ha arribat amb la CUP, ICV-EUiA i la Mesa d'Entitats per a la Participació Ciutadana, amb qui ha negociat les ordenances i que, amb la seva abstenció, van facilitar-ne ahir l'aprovació. Els tres partits es van felicitar pel diàleg que hi ha hagut entre ells i van considerar que les ordenances del 2013 suposen una millora social. El PP també les va veure bé, tot i que es va abstenir perquè la seva proposta era una congelació total. El PSC, en canvi, hi va votar en contra perquè, malgrat lloar les millores introduïdes per CUP, ICV i la Mesa d'Entitats, creu que no estalviaran un augment de la pressió fiscal al conjunt dels ciutadans.

Les ordenances fiscals pel 2013 congelen els impostos, però algunes taxes pujaran entre un 2% i un 3% per tal de repercutir l'IVA. La negociació amb l'oposició, tanmateix, ha fet que CiU hagi acceptat incorporar bonificacions i progressivitat en algunes taxes. Per exemple, es bonificarà l'obertura de petits negocis de comerç local i cooperatives, es farà una tarificació social de les escoles bressol a partir del tercer trimestre d'aquest curs, s'apujaran un 50% les taxes als caixers automàtics,hi haurà bonificacions per a persones en risc de desnonament i s'eximirà de taxes per a entitats sense ànim de lucre que facin activitats al carrer. A més, també es rebaixarà un 20% la taxa dels guals a Fontajau, malgrat que els veïns havien demanat que la reducció fos del 60%. D'altra banda, també s'han assumit compromisos de futur com ara la negociació de la progressivitat de les taxes de residus i clavegueram, gravar un 50% les entitats financeres que tenen pisos buits i trencar les relacions amb entitats financeres que estan executant desnonaments.

Malgrat que en un primer intent, al mes d'octubre, CiU no va poder aprovar les ordenances per manca de suport, tant la federació com la CUP i ICV s'han mostrat molt satisfets pel procés de diàleg que s'ha dut a terme. L'alcalde, Carles Puigdemont, va agrair que l'oposició hagi actuat amb "lleialtat", tot pressionant-los però no "acorralant-los", i va considerar que els diferents grups municipals comparteixen "un model de sentit de ciutat".

La CUP i ICV es van mostrar satisfets perquè, per primera vegada, els ciutadans -a través de la Mesa d'Entitats per la Participació- han pogut negociar les ordenances, i van considerar que aquest camí s'hauria de seguir, per exemple, a través d'uns pressupostos participatius per barris. Tot i això, es van abstenir perquè haguessin desitjat que l'accent social de les ordenances fos més accentuat.

El PSC, en canvi, hi va votar en contra perquè, després de fer números, va considerar que l'augment de les taxes suposarà una càrrega fiscal als ciutadans més gran que no pas les millores incorporades.