Totes les dades indiquen que el govern sortint de la Generalitat no ha estat positiu per a la ciutat de Girona. La caiguda de les inversions a Girona i el Gironès els darrers dos anys ha estat la més gran que hem viscut d'ençà que hi ha democràcia. En comparació amb altres ciutats hem estat dels més perjudicats de Catalunya. Alguns dels incompliments, a més, han afectat elements clau per al present i el futur de la ciutat.

L'exemple més evident és l'aturada del projecte de l'Hospital Trueta, el Campus de salut i la zona d'activitat econòmica que havia de portar associat. És evident que aquest és un projecte molt important per a la nostra atenció sanitària i per a l'economia del coneixement a Girona i l'Euroregió, i un potencial generador de molts llocs de treball.

Un altre exemple que quedarà en evidència els propers dies és l'alentiment de l'obra de l'estació d'autobusos que ha d'anar a la planta menys 1 del subsòl de l'estació del TAV. És competència de la Generalitat i s'havia d'inaugurar al mateix temps que l'estació provisional del TAV. Porta prop de dos anys de retard. Els veïns de la carretera Barcelona, davant de l'estació, seguiran, per tant, malgrat que s'inauguri l'estació del tren, patint les molèsties dels autobusos de dia i de nit, especialment el soroll de la retromarxa.

Un altre exemple de quantia menor però de rellevància ciutadana és l'incompliment del conveni d' inversió per part de l'Incasol de la fase anual de la reforma de les cases de l'Onyar, que, per aquest motiu, ha quedat aturada. I així, podríem anar fent més llarga la llista. La Generalitat, a més, deu més diners dels que havia degut mai a l'Ajuntament, al voltant de 20 milions d'euros (segons com es calculi són més de 23 milions d'euros). Això compromet de forma important les finances municipals.

Els problemes del país no deixen d'afectar Girona i, en canvi, en els darrers dos anys les dades són concloents, hem estat més maltractats que altres ciutats i comarques. No sabem si el motiu és la manca de consellers gironins, que destacava fa pocs dies el Diari de Girona, o la manca de fermesa en la defensa dels nostres interessos de l'alcalde i el Govern municipal.

El que sí sabem és que ens cal ser molt més ferms en la defensa dels nostres interessos prop del nou Govern. Necessitem, per a l'any que comença, un Govern de la Generalitat molt més sensible a les necessitats de la ciutat i dels gironins i gironines. El "Girona rai" ha passat a la història.

La nostra ciutat, que havia estat referent de qualitat de vida, té avui una taxa d'atur superior a la mitjana de Catalunya. Sense un increment de les xifres d'inversió pública és molt difícil que es creï ocupació. No ens mereixem rebre menys que altres territoris de Catalunya, al contrari. La nostra davallada està sent molt ràpida i ens cal un gir en l'actitud de la Generalitat cap a la nostra ciutat. Esperem que el 2013 sigui millor, també, en aquest sentit per a Girona i la seva ciutadania. Nosaltres treballarem perquè així sigui. En tot cas, feliç 2013 a tothom!