El grup municipal socialista a l'Ajuntament de Girona ha presentnat una esmena a la totalitat a l'Ordenança reguladora de l'execució alternativa al pagament de deutes amb la hisenda municipal mitjançant la realització de treballs en benefici de la comunitat per tal que es retiri. Els socialistes assenyalen que la norma aprovada inicialment al ple ordinari de novembre contradiu la definició que la Generalitat i l'Estat ha realitzat en reiterades ocasions de la naturalesa dels Treballs en Benefici de la Comunitat.

El grup socialista considera que l'Ordenança provada inicialment el 12 de novembre passat, s'hauria de retirar perquè, d'entrada, l'article 60 de la Llei general tributària impedeix que es puguin pagar deutes tributaris amb treball i l'ordenança, en canvi, afirma que es pot pagar deute tributari per mitjà de treball, en algunes ocasions, i en d'altres és poc clarificadora.

Segons l'esmena a la totalitat presentada pel PSC l'ordenança és "confusa i contradictòria amb lleis de rang superior i no delimita clarament que les sancions econòmiques són els únics pagaments que es poden realitzar amb treball". A més, el grup principal de l'oposició considera que l'ordenança hauria de tenir caràcter "universal", és a dir, ser aplicada a tothom independentment de la seva condició econòmica i, en canvi, s'associa en reiterades ocasions a la condició econòmica de la persona que ha de realitzar el pagament. Tanmateix, segons la formació que lidera Pia Bosch, la norma aprovada inicialment contradiu la definició que la Generalitat i l'Estat ha realitzat en reiterades ocasions de la naturalesa dels Treballs en Benefici de la Comunitat, tal com s'han definit tant per la Generalitat com el Ministeri de l'interior.

Sense estudi

Els socialistes també fan constar que "aquesta ordenança enlloc d'utilitzar el pagament amb treball com a mecanisme reeducatiu o resocialitzador per al conjunt de la ciutadania, pretén aplicar un mecanisme només per a persones i famílies amb incapacitat de solvència econòmica". Així, consideren que no s'hi adjunta ni existeix cap estudi previ sobre el volum de persones afectades que es podrien acollir a aquesta ordenança.

Tampoc no hi ha cap informe previ sobre els recursos materials i humans que l'Ajuntament hauria de mobilitzar d'aprovar-se l'esmentada ordenança. Segons el PSC, la implementació d'aquesta ordenança requereix saber d'entrada el volum d'hores de treball i d'inversió per tal que pugui ser aplicada, per tant, hauria de ser preventiu un anàlisi anterior a la posta en funcionament de l'ordenança, com tampoc s'hi preveu la participació del Consell de Cohesió i Serveis Socials.