El primer tren d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres ha arribat ja a l'estació de Girona procedent de Figueres. A l'Alt Empordà s'hi ha aturat uns minuts aquest dimarts a les 11.48 hores en un trajecte que ha tingut una durada de 47 minuts, set minuts abans de l'hora prevista. El viatge inaugural, que ha començat a les onze i un minut del matí a l'estació de Sants, s'ha dut a terme amb tota normalitat. A l'estació de Vilafant, es farà el descobriment d'una placa amb la presència dels presidents dels governs català i espanyol, Artur Mas i Mariano Rajoy, i el Príncep d'Astúries i de Girona, Felip de Borbó, acompanyat d'altres autoritats.

La comitiva es traslladarà posteriorment a Girona, on a dos quarts d'una del migdia se celebrarà l'acte institucional d'inauguració. Hi intervindran el Príncep d'Astúries i de Girona, Felip de Borbó; el president del Govern, Artur Mas; el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; la ministra de Foment, Ana Pastor; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i els alcaldes de Girona i Barcelona, Carles Puigdemont i Xavier Trias, entre d'altres.

A partir d'aquest dimecres, sortiran els primers trens amb passatgers, que podran viatjar entre Girona i Barcelona en 37 minuts per 6,91 euros si s'agafa un abonament de deu viatges (15,70 euros el bitllet senzill) i entre Figueres i la capital catalana, en 53 minuts per 8,89 euros amb una abonament de 10 trajectes (20,20 euros el bitllet senzill). En total, cada dia hi haurà vuit trens entre Madrid i Figueres i vuit tres Avant que comunicaran les quatre capitals catalanes.

Pel que fa la connexió internacional directe entre l'Estat i França no quedarà completa fins a l'abril, un cop els combois espanyols estiguin homologats per circular en vies franceses. Mentrestant, s'haurà de fer un transbordament a Figueres.