L'Ajuntament de Salt endurirà les sancions als veïns que acumulin objectes als balcons o que hagin instal·lat antenes a les façanes o els balcons dels seus edificis. A més, els serveis tècnics municipals podran retirar forçosament les antenes i cobrar els costos de forma subsidiària a la persona interessada. Aquest és el contingut de la nova ordenança de convivència ciutadana i via pública que l'equip de govern (CiU) portarà a aprovació en el ple de dilluns, que també inclou, entre altres, sancions de fins a 3.000 euros a les persones que agredeixin o assetgin menors en l'espai públic, així com per a tots aquells que tinguin comportaments discrimatoris, especialment dirigts contra gent gran, menors i persones amb discapacitat.

El govern de Salt té previst aprovar una ordenança de convivència ciutadana i via pública que regularà nombrosos aspectes de la vida al municipi. Un dels problemes que ha aixecat més polseguera des de fa mesos és l'estat en què es troben alguns balcons i terrasses de la població, ja que sovint s'hi acumulen materials com somiers, matalassos i tot tipus d'andròmines que es converteixen en una amenaça per a l'estètica i higene urbana. En una línia similar, també hi ha nombroses antenes instal·lades tant a les façanes com als balcons que són ben visibles des de la via pública. L'any 2011, l'Ajuntament ja va iniciar un pla per acabar amb aquestes dues pràctiques, que consistia en avisar els veïns que retiressin els objectes, sota risc de sancions que podien anar dels 200 als 750 euros en el cas dels balcons i elevar-se fins als 1.500 en el cas de les antenes.

La nova ordenança, però, endurirà les condicions de la normativa. Ara, les sancions podran arribar als 1.500 euros en els dos casos, però a més, l'Ajuntament tindrà potestat per retirar les antenes. Quan el consistori localitzi un cas, primer s'avisarà el veí i se li donarà un termini per a retirar l'antena. Si no ho fa, als 15 dies se li imposarà una sanció lleu, de fins a 750 euros. I si ho torna a incomplir, llavors se li imposarà una sanció greu -de fins a 1.500 euros- i l'Ajuntament podrà utilitzar els mitjans d'execució forçosa legalment establerts i procedir a la retirada subsidiària de l'antena per part dels serveis tècnics municipals. Llavors, es donarà a la persona interessada deu dies d'audiència i, finalitzat aquest termini, s'ordenarà la retirada de l'antena i el seu dipòsit als magatzems municipals. Els costos de l'execució subsidiària aniran a càrrec de la persona interessada.

L'ordenança també prohibirà totes les conductes de menyspreu a la dignitat de les persones, així com qualsevol comportament discriminatori, ja sigui de contingut xenòfob, racista, sexista o homòfob, i que es facin mitjançant insults, burles, molèsties intencionades, coaccions, agressions o altres conductes vexatòries. Particularment, quan aquestes conductes s'adrecin a persones grans, discapacitades o menors d'edat estaran tipificades com a faltes molt greus, de manera que es podran endur sancions d'entre 1.500 i 3.000 euros, sense perjudici de la legislació penal. La mateixa consideració tindran les conductes d'assetjament a menors realitzades per grups que actuïn en l'espai urbà, i, en cas que sigui un grup, es multarà tots aquells que estiguin en el lloc dels fets i hi hagin participat de forma activa o passiva. També es considerarà una falta molt greu no col·laborar amb l'autoritat.

Altres aspectes regulats per l'ordenança seran els sorolls a l'interior d'edificis que molestin als veïns (falta lleu) i la concentració de veïns fora dels locals d'espectacles (falta greu). A més, es multarà tot aquell que aboqui residus a la via pública, especialment els que tirin deixalles des de les finestres, i també tots aquells veïns que no mantinguin la part visible dels seus edificis, com les entrades, en un estat acceptable.