Setze entitats gironines van presentar ahir una queixa conjunta sobre l'Ordenança de Civilitat a l'oficina del Síndic de Greuges, que va visitar la ciutat. Les associacions consideren que la normativa és "coercitiva" i que vulnera drets i llibertats individuals. Per això, volen que el Síndic, Rafel Ribó, estudiï la qüestió i proposi una solució.

Segons va explicar el representant del Casal Independentista El Forn, Biel de Montserrat, les entitats opinen que l'ordenança ha suposat "un retrocés en la regulació de l'ús dels espais públics", ja que significa que moltes activitats a l'aire lliure i hàbits socials queden "restringits". Segons de Montserrat, els que n'han sortit més perjudicats són les entitats i els col·lectius joves i amb menys recursos, ja que han vist molt limitades les activitats que poden fer sense arriscar-se a ser multades. "Aquests col·lectius estan perseguits i estigmatitzats", va assenyalar.

Segons el representant d'El Forn, una de les principals mancances de l'ordenança és que és "coercitiva" i que no proposa mesures de cohesió. De Montserrat lamenta que l'ordenança s'ha fet "sense haver estudiat les bases de la convivència a Girona", sinó que la regulació s'ha fet de forma subjectiva. El representant d'El Forn creu, a més, que l'ordenança es va tirar endavant sense que hi hagués una demanda generalitzada i recorda que no es va consensuar amb les entitats ni altres agents socials de la ciutat. "L'ordenança va ser aprovada per un determinat sector de la ciutat i es va deixar tots els altres de banda", va indicar.

Per la seva banda, Sergi Yanes, representant del col·lectiu Transeünts, critica que l'ordenança dóna molta "discrecionalitat" a l'equip de govern.

L'Oficina del Síndic, que es va instal·lar al Centre Cultural La Mercè, també va rebre la visita de les representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Segons va explicar la seva portaveu, Marta Afuera, se li van transmetre qüestions com els talls de subministrament d'aigua al bloc ocupat de Salt i el plaç per a poder reclamar les clàusules abusives, que consideren massa curt.