El PSC va reobrir ahir el debat sobre el repartiment de l'alumnat estranger de Salt i la possibilitat que es distribueixin en centres escolars d'altres poblacions. Ho va fer arran de la presentació d'una proposta de resolució que el grup socialista ha entrat al Parlament, on també reclama que s'insti el Govern a fer un pla d'inversions fins al 2020, un calendari perquè l'oferta educativa s'adeqüi a la seva població, sobretot a secundària, etapa per a la qual caldrien el doble d'aules per l'any 2020 o la revisió de l'oferta de beques-menjadors a les escoles de primària garantint la qualitat nutricional i cocentrant la cuina a l'escola Mas Masó. També es demana fer una avaluació de les innovacions pedagògiques als diferents centres educatius per presentar un pla d'innovació pedagògica 2014-202. Finalment, la proposta parlamentària planteja el projecte d'un Institut -Escola (Salvador Sunyer i Gegant del Rec) i d'un segon entre les Arrels i un altre institut ja existent.

Rigau no ho preveu

La diputada socialista Marina Geli va admetre que el debat de la distribució d'alumnes és "complex" però que es pot abordar "dialogant amb tranquil·litat". De fet, en el passat ha aixecat recels entre poblacions properes. L'Ajuntament de Salt va reclamar a finals del mandat passat que les escoles del municipi tinguin un màxim del 50% d'alumnes immigrants, després d'una gran manifestació en favor de la seguretat i la convivència. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va respondre aleshores que estan treballant molt per millorar la qualitat als centres d'aquest municipi i que tots els escolars s'han d'escolaritzar allà on estan empadronats si hi ha prou oferta. En canvi, un informe del Consell d'Europa avalava la proposta de Salt.

Geli ho va explicar en una roda de premsa davant de l'Institut Salvador Sunyer amb la portaveu del PSC de Salt, Iolanda Pineda. L'exalcaldessa va recordar que en d'altres poblacions on no hi ha centres de secundària, com Sant Gregori, els alumnes també van a estudiar fora del seu municipi.

La proposta de debatre de nou un repartiment de l'alumnat amb necessitats educatives especials a d'altres poblacions passa també per una millor distribució entre els centres de Salt, segons va explicar Marina Geli. En aquest sentit, va dir que caldria un repartiment més equitatiu entre els centres de finançament públic (tant els públics com els concertats). Aquesta és una de les demandes que el grup socialista vol que es debati al Parlament i que ha inclòs en una proposta de resolució. En concret vol que es revisi conjuntament amb el Departament d'Ensenyament, el consell Escolar Municipal i l'Oficina Municipal d'Escolarització la distribució d'aquests alumnes.

A banda d'això, però, Pineda i la diputada van voler deixar clar la qualitat del professorat saltenc. Pineda va recordar que fa uns anys, juntamentament amb totes les AMPA, van activar una campanya per evitar que els saltencs anessin a estudiar a altres poblacions.

El doble d'aules a secundària

Part del problema és també la manca de coneixement sobre quin futur preveu la Generalitat per als centres escolars de Salt. De fet, la proposta de resolució del grup socialista també demana que s'insti el Govern català a "realitzar un pla d'actuacions calendaritzat per tal que l'oferta educativa del municipi s'adequi a la seva població". De fet, un informe de planificació preveu que l'any 2020 calguin el doble de línies de secundària que les que hi ha actualment. Ara hi ha onze classes i els càlculs són que en caldran una vintena. En aquest sentit, la proposta de resolució també vol que el govern presenti en els pressupostos d'aquest any 2013 un pla d'inversions de entres educatius del municipi de Salt en un període de l'any 2013 al 2020, amb el consens del Consell Escolar Municipal i de la Taula per l'educació. També es reclama la priorització dels tres centres educatius que actualment estan en mòduls prefabricats, com són els centres d'infantil i primària Les Arrels i el Gegant del Rec, així com l'institut Salvador Sunyer.

Respecte a aquestes centres, cal tenir present que l'any passat es va cedir el terreny on s'havia de construir l'edifici del Salvador Espriu a l'escola Pia. Ahir els socialistes van reclamar saber quan es recuperarà aquest terreny i van assenyalar que aquesta operació que ha "impossibilitat" la construcció d'un nou edifici ha "generat frustració tant en la comunitat educativa com entre els alumnes perquè no veuen sortida a la seva situació".

Pel que fa al Gegant del Rec, els mòduls són allà on s'hi hauria d'haver aixecat la tercera escola bressol. Hi ha un projecte arquitectònic de l'any 2010 amb un cost de 5 milions d'euros per construir l'edifici però per ara no hi ha cap previsió. Fins al punt que els pares s'han ofert a construir-lo ells. Les Arrels esta en barracons al pati de l'escola Mas Masó i una línia del Silvestre Santaló també està en mòduls.