Acció sopresa dels iaioflautes de Girona per reclamar a que s'actualitzin les pensions en funció de l'IPC. Una desena d'activistes amb pancartes i vestits per a l'ocasió van irrompte a les deu del matí a la seu de l'Institut Nacional de la seguretat Social de Girona per protestar «contra el decret llei que no actualitza les pensions en funció de l'IPC».

L'actuació va ser ràpida i pacífica però farcida de crits reivindicatius i al mateix temps poètics i enginyosos: «A Bankia els millons, a nosaltres ni pensions» o «Ens toquen les pensions, n'estem fins als collons». A les pancartes s'hi podia llegir «revalorització de les pensions» o «sí es pot, però no volen». Els iaioflautes també han volgut fer un toc d'atenció tant als treballadors i als usuaris que feien cua assegurant tot cantant: «Vosaltres també hi arribareu -al moment de cobrar la pensió- i no en tindreu».

Mitja hora de protesta

Durant l'acció de protesta, que va durar mitja hora, van entregar un document a la responsable de la seu de Girona, situada al carrer Santa Eugènia. En el document s'explica que «un pilar bàsic de l'Estat Social de Dret» de la Constitucio Espanyola és «el nostre sistema de Seguretat Social establert per atendre els estats de necessitat mitjançant les pensions contributives de jubilació». Es recorda també que «el mecanisme de revalorització de les pensions contributives de la Llei General de la seguretat Social, més que la voluntat del legislador, és el resultat del compliment precís del mandat constitucional» i lamenta que «el Govern espanyol no ha volgut complir aquest mandat amb un reial decret que creuen «clarament incostitucional». A més, recorden que hi ha un recurs d'inconstitucionalitat i alerten que seguiran lluitant mentre no es resolgui.

El Govern espanyol va justificar que no es revaloritzessin les pensions contributives d'acord amb l'IPC per la necessitat de complir amb el compromís de dèficit. Segons càlculs del govern de Mariano Rajoy, amb aquesta mesura s'estalvien uns 3.800 milions d'euros.

Tal com van arribar van marxar. Això sí, amb ironia es van queixar que no vinguessin ni a desallotjar-los els Mossos. «Deu ser per les retallades que també pateixen», van assenyalar. I van cantar també en solidaritat amb el cos policial.

És una de les primeres mobilitzacions dels «jubilats indignats» de les comarques gironines, que es van constituir fa poc en col·lectiu. Un dels portaveus, Josep Lluís, explicava ahir a l'ACN que "el que no pot ser és que cada govern pugui fer el que vulgui amb l'edat de jubilació i amb les pensions seguint voluntats polítiques".