El ple extraordinari sobre serveis socials forçat pel PSC a Salt va estar ple de tensió. L´equip de govern, en mans de CiU, va rebutjar les sis mocions presentades pels socialistes tot assegurant que l´únic objectiu del principal partit de l´oposició era acaparar l´atenció dels mitjans i treure rendiment mediàtic de la difícil situació que viuen moltes famílies al municipi. En aquest sentit, van lamentar que els socialistes critiquessin ara molts problemes que no van resoldre quan estaven governant. El PSC, en canvi, considera que el govern local podria fer molt més per solucionar qüestions com la pobresa energètica, la malnutrició infantil o els talls en el subministrament d´aigua, entre d´altres. Independents per Salt (IpS) va donar suport a totes les mocions, mentre que els regidors no adscrits i Plataforma per Catalunya les van rebutjar. El regidor del PP, Felip Gil, va excusar la seva presència.

Una de les mocions que va portar més debat va ser la que feia referència a l´aigua. La cap del PSC, Iolanda Pineda, va demanar que es posés en marxa una nova tarifa social, que l´Ajuntament trobés els mecanismes necessaris per evitar que l´empresa subministradora tallés l´aigua potable per impagament a les famílies més vulnerables i que bona part dels ingressos pel cànon de l´aigua -que pugen a uns 400.000 euros- es destinessin a ajuts d´urgència per evitar talls en el subimnistrament i a poder reparar la majoria de fonts del poble per tal de reobrir-les. A més, va reclamar que les taxes d´escombraries i clavegueram se separessin del rebut de l´aigua.

L´alcalde, Jaume Torramadé, va replicar que les fonts s´havien tancat durant el mandat socialista perquè se´n feia un mal ús, i es va mostrar disposat a reobrir-les -tal com li ha demanat en nombroses ocasions IpS- «quan la situació es normalitzi una mica». De la mateixa manera, va recriminar a Pineda que quan era alcaldessa no hagués fet més per tal de donar solucions al problema de l´aigua, i va afirmar que el fet que les escombraries i el clavegueram vagin amb el rebut de l´aigua és una qüestió «conjuntural». A preguntes socialistes, l´alcalde va assenyalar que l´empresa ha fet 91 talls en el subministrament d´aigua per impagaments, tot i que no va poder determinar quants corresponen a famílies que no poden fer front a les factures i quantes a gent que ha tancat el pis i se n´ha despreocupat. De tota manera, va indicar que es tracta només d´un 0,5% de les pòlisses d´aigua al municipi. A més, mentre la moció del PSC assenyalava que l´atur a Salt ha passat de 1.200 persones a 3.700 entre 2007 i 2013, Torramadé va subratllar que la xifra ja havia pujat fins a 3.446 el 2010, en ple govern socialista.

Una altra moció que va aixecar polèmica va ser la referent a garantir un àpat equilibrat al dia a la població infantil de Salt. El text subratllava que el nombre de beques menjador ha anat disminuint «alhora que la pobresa anava augmentant», i que mentre el curs 2010-2011 s´havien atorgat 252 beques, el curs 2012-2013 només se´n van donar 158.

El regidor d´Ensenyament, Robert Fàbregas, va admetre que en aquests moments hi ha dificultats, però es va preguntar per què aquesta preocupació no havia sorgit abans. «Governi qui governi, no s´han fet polítiques socials valentes en aquest sentit», va afirmar. De la mateixa manera, va assegurar que l´actual govern local és l´únic que ha aportat fons propis per a les beques menjador: 6.000 euros per aquest trimestre amb el compromís de 18.000 anuals.

Un altre tema que es va posar sobre la taula va ser la pobresa energètica. En aquest sentit, la moció socialista instava l´Ajuntament a destinar un fons de contingència social pel pagament del subministrament a famílies en situació de risc social i demanava que tant la Generalitat com el govern central milloressin les tarifes socials dels subministraments energètics. En aquest cas, el regidor Albert Casellas va respondre que la despesa social de l´Ajuntament de Salt ha passat d´un 6,7% a un 17,55% del pressupost, i va replicar al PSC que «potser hauria estat millor fer polítiques preventives que no pas haver-ne de fer reactives».

Les altres tres mocions que es van votar i es van rebutjar van ser una per acabar amb les retallades de la llei de la dependència; una altra per a fer una reforma urgent de la Renda Mínima d´Inserció i per incorporar una partida econòmica de 50.000 euros del pressupost a ajuts d´emergència que gestionaria el Consorci de Benestar Social.