Maps on és el paisatge suburbà?

Si vas per Girona, sota la via,

trobaràs un indret brut i deixat

com cap més n'hagis trobat mai al món:

un brut com de crisi, i de misèria;

el brut de la Girona grisa i fosca.

Si de Marquès de Camps puges per la vorera de Ferran Puig que obre el carrer Sèquia, t'adonaràs que, justament a partir d'aquesta travessera, a dreta i esquerra camí del viaducte, una bona part dels aparadors de les botigues són buits i la majoria de negocis, tancats. Et corprendrà, per la mida i el temps que fa que està així, l'enorme i descolorit bloc de pisos buits que tanca per la vorera de l'esquerra aquest tram de Ferran Puig abans d'arribar a Bonastruc de Porta.

La sensació d'abandonament, de crisi i de misèria és perllonga en aquest indret des de fa temps, sobretot si en aquest punt intentes anar, cap a l'esquerra, per sota del viaducte, en direcció a la plaça poeta Marquina. En aquest punt -cruïlla amb Ferran Puig- el carrer Bonastruc passa a dir-se Tomas Mieres. Que què és Tomas Mieres? Doncs, bàsicament un desgavell. En direcció al carrer Santa Eugènia, per la vorera de la dreta, hi ha en primer lloc uns pocs negocis. A continuació, tres carrers que irrompen impetuosos al bell mig de tot (Ramon Turró, Bernat Boadas i Porvenir) i alguns canvis de nivell li confereixen un aspecte caòtic i desendreçat. La vorera de l'esquerra és molt pitjor: és deplorable. Sota la via, desenes de cotxes s'aparquen entre les columnes del viaducte sense gaire ordre ni concert. El teló de fons d'aquesta vorera és el darrere ronyós, brut i abandonat, de cases velles, patis i magatzems.

Si de Ferran Puig estant, decideixes tirar cap a la dreta seguint el viaducte cap al nord, et trobaràs passejant per Bonastruc de Porta. El deteriorament en aquest punt de la ciutat fins a Ramon Folch comença a ser important: moltes botigues tancades, cotxes i més cotxes arreu, i un viaducte de tanques i baranes rovellades que fa angúnia només de pensar els anys que fa que no se'n fa el manteniment. L'indret bruteja i mostra ben clarament com el fiasco del Gran Projecte Ferroviari de Girona també afecta els veïns d'aquesta zona. Els governs locals no hi han fet res de bo des de fa anys esperant el miracle del TGV. Ben al contrari, en permetre ubicar a la zona una variada oferta lúdica nocturna, el deteriorament s'hi ha incrementat notablement.

Potser algun dia algun dels ocupats regidors hi pensarà i ho portarà al ple. O no.