Girona ja compta amb un Observatori Ciutadà Municipal (OCM), una eina amb què un grup de ciutadans vol facilitar la transparència en les relacions entre els veïns i l'Ajuntament. A través d'un portal d'Internet, els ciutadans podran consultar els pressupostos del consistori gironí i preguntar tots els dubtes que els sorgeixin. Aquestes qüestions s'entraran per registre al consistori i, un cop aquest hagi contestat, la resposta es penjarà al mateix portal. Qualsevol ciutadà podrà col·laborar amb l'Observatori, de manera que després es compartirà la informació obtinguda. De moment, ja s'ha demanat en què s'han gastat els 420.000 euros de Temps de Flors i a quines empreses han anat a parar. També s'ha sol·licitat poder conèixer amb detall les despeses derivades dels pressupostos participats i es vol saber quin ha estat el destí d'un crèdit demanat per valor de 5,4 milions d'euros, tot preguntant quin banc l'ha atorgat i a quin tipus d'interès. En cas que les respostes rebudes no es considerin suficients, les preguntes es tornaran a formular.

Girona se suma, d'aquesta manera, a Castelldefels, Terrassa i Moià, que són els altres municipis catalans que compten amb els seus propis OCM. Segons un dels impulsors de l'Observatori a Girona, Josep Canal, l'objectiu és facilitar la transparència i fomentar la participació ciutadana. Així doncs, els usuaris de l'Observatori no caldrà que vagin pel seu compte a l'Ajuntament per consultar documents i presentar ells mateixos les peticions per registre, sinó que podran beneficiar-se de la informació col·lectiva aconseguida a través d'Internet. Per això, el nou portal està molt encarat a les xarxes socials, per tal d'arribar al major nombre de ciutadans possible. A més a més, l'Observatori també compta amb un grup de suport propi, que inclou la Xarxa de Drets Socials i que està obert a les diferents entitats i partits de la ciutat per tal d'aconseguir la màxima col·laboració.

Falta de transparència

Canal explica que s'ha hagut de crear aquesta eina perquè "cap administració pública és prou transparent". "L'Ajuntament de Girona publica els seus pressupostos al web, però ho fa des del punt de vista comptable i amb un format amb el qual és difícil treballar", assenyala. Així doncs, des de l'Observatori es demana que els pressupostos es publiquin en format full de càlcul i no PDF, i també que es faciliti un document amb l'execució dels pressupostos.

A la presentació de l'Observatori gironí hi va assistir també Enric Pons, membre de la Plataforma d'Auditoria Ciutadana del Deute de Barcelona, que va explicar les diferents línies de treball que estan portant a terme: des de la lluita per eliminar el deute il·legítim i el deute militar (tot el derivat de la compra d'helicòtpers i armament) fins a una feina a nivell local per tal d'aconseguir més transparència en els pressupostos i en la seva execució. Amb la suma de Girona a la xarxa d'OCM, a Catalunya ja hi haurà més de 500.000 habitants que comptaran amb un espai públic obert per tal d'analitzar dades i resoldre dubtes.