L'Ajuntament de Girona està duent a terme una campanya intensiva de control poblacional del cranc roig americà (Procambarus clarkii) a les hortes de Santa Eugènia. Fins al moment s'han enretirat més de 1.500 exemplars adults i subadults d'aquesta espècie exòtica invasora, una mesura que s'ha adoptat sobretot als recs principals i a les llacunes mitjançant captures persistents amb diverses tècniques com la pesca elèctrica o diversos models de trampes.

La problemàtica associada a aquesta espècie al sector de les hortes de Santa Eugènia se centra sobretot en la seva afectació a la xarxa de recs i, indirectament, a algunes parcel·les cultivades o fins i tot en alguns camins. De fet, en alguns trams concrets de certs recs s'han registrat pèrdues d'aigua a causa de les perforacions que aquesta espècie fa a les parets dels recs, desperfectes que poden provocar algunes inundacions en petits sectors que poden ser, alguns d'aquests, cultivats. D'altra banda, la presència de l'espècie també està afectant al poblament d'amfibis autòctons que tenen un paper important i beneficiós per a l'agricultura, tenint en compte que són uns actius depredadors d'insectes i invertebrats que poden convertir-se en ?plagues o ser molestos.

A més dels greus efectes que ha provocat la presència del cranc roig americà sobre el cranc de riu autòcton (Austropotamobius itallicus), actualment en perill d'extinció, la difusió i proliferació d'aquesta espècie exòtica ha comportat també notables efectes negatius sobre altres components de la nostra biodiversitat. Així, el cranc roig americà és una espècie amb una gran tendència a remoure els sediments i a perforar galeries en fons tous. Això provoca l'eutrofització de les aigües, sobretot en sistemes d'escassa renovació. Per aquests motius, el cranc roig americà s'ha incorporat a nombrosos llistats sobre les espècies exòtiques invasores més pernicioses, tant en àmbit local com internacional. A l'Estat espanyol aquesta espècie es troba inclosa al "Catálogo de especies exóticas invasoras", establert pel Real Decreto 1628/2011, de 14 de novembre. Entre altres regulacions, aquest decret preveu que s'establiran les mesures necessàries per a la seva gestió, control i possible eradicació.

Treballs de monitoratge

L'Ajuntament de Girona va encarregar l'any 2012 un estudi inicial destinat a iniciar un monitoratge de la població de cranc roig americà de les hortes de Santa Eugènia, uns mostrejos que es repetiran ?enguany per conèixer-ne l'evolució. Aquests estudis i captures pretenen conèixer el seu abast i nivell d'incidència, i assajar també mesures de control intensiu de l'espècie per minimitzar les afectacions que actualment provoca. Aquestes tasques les està realitzant Sorelló, una empresa especialitzada en l'estudi i gestió de fauna aquàtica continental, amb àmplia experiència en la gestió d'espècies exòtiques invasores.