L'Ajuntament de Salt ha instat els promotors de la mesquita a acabar les obres de construcció, que fa pràcticament un any que estan aturades. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha explicat que la nova construcció està a mig fer i l'Ajuntament vol que, com a mínim, els impulsors completin els treballs necessaris perquè es pugui obrir i entrar en funcionament, encara que no sigui al 100%. "Volem que habilitin ja l'espai", assenyala. La previsió és que les obres es reprenguin la setmana vinent. Segons el projecte, la mesquita, situada al polígon industrial de Torre Mirona tindrà capacitat per a 750 fidels.

Les obres de la nova mesquita van començar a principis de 2013. La constructora va remoure terres, va aixecar les línies bàsiques de l'edifici, l'esquelet de formigó i els baixos. A partir d'aquí, però, les obres no van continuar endavant per problemes econòmics.

Ara, l'Ajuntament ha instat els promotors a què desencallin el projecte i facin els treballs necessaris perquè l'edifici pugui entrar en funcionament, encara que no estigui acabat del tot.

La construcció de la mesquita la promouen dues entitats de Salt, Magribins per la Pau i l'associació cultural Al-Hilal, que s'han fusionat en la comunitat islàmica Imam Malik. La previsió és que les obres es reprenguin la setmana vinent, però encara no hi ha data d'obertura. "S'hi han compromès i la previsió és que les obres es reprenguin immediatament", diu Torramadé.

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, va visitar ahir Salt i va fer una crida a superar algunes idees esteses entre la població però que són "falses", com ara que arriben grans quantitats de diners de països musulmans per construir mesquites. En aquest sentit, Vendrell va recordar que a Catalunya només hi ha dues grans mesquites de nova construcció acabades -una d'elles la de Torroella-, i que altres projectes com el de Salt estan tenint problemes per trobar finançament. A Salt, segons Vendrell, actualment hi ha catorze centres de culte: cinc cristians evangèlics, quatre musulmans, dos catòlics, un compartit amb ortodoxos, un sikh i un d'adventista.

Torramadé, per la seva banda, va defensar la decisió de l'equip de govern de blindar el polígon industrial i permetre que s'obrin centres de culte al centre de la població. "Els que no estaven d'acord amb aquesta modificació asseguraven que els baixos del centre s'omplirien de centres de culte, i ha quedat demostrat que no ha estat així", subratlla.