L´Oficina del Jurat de l´Audiència de Girona ha fet públiques les llistes dels més de 2.000 gironins a ser jurat popular durant el període 2015-2016. Les llistes seran vigents per a tots els processos populars que es facin a l´Audiència en aquests propers dos anys i els escollits

podran emetre veredictes sobre la culpabilitat o no de la persona que es jutja en casos com assassinats, homicidis, suborns o tràfics d´influències.

Després d´escoltar totes les parts en el judici, els escollits emetran el veredicte. La convicció del tribunal del jurat és el resultat de la votació dels seus nou membres després de deliberar. L´absolució de l´acusat o la seva condemna -i, en quest cas, les penes aplicables- les estableix i ronuncia, en la sentència, el magistrat president del tribunal del jurat, no pas els jurats.

Els 2.221 gironins que han estat escollits i que ara ha fet públics l´Audiència de Girona -com es podia comprovar en el Butlletí de la Província BOP) d´ahir- s´han extret després d´un sorteig i tots ells tenen possibilitats de ser escollits.

I és que cada vegada que un procés judicial requereix un jurat popular, 30 d´aquestes persones s´elegeixen de forma aleatòria i llavors, es fa un procés de selecció personal on es concreta els nou membres titulars i els dos suplents que s´encarregaran de jutjar el cas concret.

Per jutjar un fet concret no fa falta experiència. N´hi ha prou amb els requisits que la llei estableix com és: ser espanyol i major d´edat; estar en el ple exercici dels drets polítics; saber llegir i escriure; tenir el domicili en la província on s´ha comès el delicte; no patir cap discapacitat física o psíquica que no permeti desenvolupar aquesta funció.

La participació en el tribunal del jurat és un deure, però la llei preveu unes circumstàncies que poden eximir de ser jurat. Les excuses se sotmeten a la comprovació i aprovació del jutge. Entre elles hi ha, ser major de 65 anys; haver fet funcions de jurat dintre dels quatre anys anteriors; patir greus trastorns per motiu de càrregues familiars; tenir la residència a l´estranger, entre altres.

També hi ha un seguit de causes d´incompatibilitat amb la funció de jurat en relació amb circumstàncies personals, professionals, de càrrec i de parentiu de la persona escollida per formar part del jurat popular.