El Govern central desconeix quan podria començar a construir l'edifici que ha d'acollir el nou Arxiu Provincial de Girona, a l'antic solar dels barracons de dret de la UdG, al barri de Fontajau. En una resposta del govern al diputat socialista Àlex Sáez, l'Estat es limita a indicar que la licitació de l'execució del projecte de l'Arxiu Històric Provincial de Girona "està supeditada a l'existència de crèdit suficient i adequat". En la mateixa resposta, el Govern admet que "existeix un projecte supeditat favorablement per a l'execució de la nova seu" de l'Arxiu Provincial.

Àlex Sáez havia preguntat per la previsió d'execució dels treballs al solar que actualment s'utilitza com a aparcament de vehicles a l'espera de la invertenció de l'Estat per aixecar-hi aquest equipament.

Sense dotació per al 2015

Vista la resposta estatal, el diputat socialista ha lamentat que l'obra no tira endavant per "la falta de voluntat política del PP". Sáez ha indicat que als pressupostos del Govern Central per a l'any 2015 no s'hi esmenta cap actuació per a l'Arxiu.

A més, el representnat del PSC a Madrid ha posat de manifest que l'Arxiu Provincial és el darrer gran equipament cultural de l'Estat pendent d'executar a la ciutat de Girona. Àlex Sáez també ha posat en relleu que l'actual Arxiu provincial situat al convent de Sant Josep "fa molt temps que és al límit".

L'acord per construir l'Arxiu Històric Provincial als terrenys de Fontajau propers a uns multicinemes, es remunta a l'any 2009. Aquest pacte entre les dues parts incloïa que el Govern espanyol construïa un nou edifici per ubicar-hi aquest equipament. D'aquesta manera alliberava el convent de Sant Josep i el cedia a l'Ajuntament. L'equip de govern va arribar a anunciar que aprofitaria per habilitar-hi un centre cívic i cultural, una necessitat del Barri Vell des de feia molts anys.

Aleshores va haver-hi certa polèmica perquè CiU, quevera el prinvipal grup municpal de ?l'oposició, va considerar que el govern tripartit estava perdonant uns 3,3 milions amb aquesta permuta.