Viure en un pis d'estudiants al centre de Salt a molt bon preu -75 euros mensual, subministraments a part- a canvi de fer 150 hores de voluntariat al municipi durant un curs acadèmic. Això és el que l'Ajunament de Salt, en col·laboració amb la Universitat de Girona, ofereix a estudiants universitaris per tal d'incentivar que s'instal·lin al municipi. Des de que es va tirar endavant la iniciativa, l'any 2012, ja s'hi han acollit una dotzena de joves. Aquest curs hi ha dos pisos ocupats per estudiants-voluntaris i l'objectiu és que la xifra continuï creixent.

La iniciativa Estudiants per la Convivència és un projecte impulsat per l'Ajuntament de Salt després d'haver-se inspirat en una iniciativa que ja funcionava a Bilbao. Segons va explicar ahir la tinent d'alcalde d'Habitatge, Glòria Pàmies (CiU), l'objectiu del programa és reforçar les iniciatives municipals per a la cohesió social i alhora garantir que els més joves tenen dret a un habitatge accessible.

Per aconseguir-ho, l'Ajuntament de Salt, a través de l'Oficina Local d'Habitatge, ofereix habitatge compartit a baix cost a estudiants que estiguin disposats a fer de voluntaris en diverses iniciatives cíviques de la ciutat, especialment al programa Juguem? (de dinamització de places i patis), l'Espai Lector (de suport a la lectura) i en la mediació en l'àmbit de serveis a les comunitats veïnals. Aquests voluntariats tenen també un reconeixement acadèmic.

Cada estudiant adherit al projecte té accés a un pis compartit amb dues persones més al centre de la vila per 75 euros mensuals, subministraments a part. A canvi, han d'estar disposats a fer de voluntaris en algun dels projectes municipals durant 150 hores en un curs. La iniciativa es va posar en marxa l'any 2012, en què hi havia un pis on van viure tres alumnes. El 2013 hi van participar tres estudiants més i aquest 2014 ja hi ha dos pisos en funcionament, de manera que un total de dotze alumnes han format ja part de la iniciativa.

Alumnes de diferents perfils

Segons Pàmies, els voluntariats proposats s'adequen al perfil i aptituds dels estudiants, tot i que en cap cas substitueixen els tècnics professionals, sinó que es limiten merament a fer suport. Malgrat que en els primers temps s'hi van interessar sobretot alumnes de carreres més aviat "socials", despés s'hi han afegit estudiants de tot tipus de carreres, com ara Criminologia o el màster d'Smart Cities. Pàmies assenyala que el consistori està molt satisfet amb la iniciativa, i que tots els participants s'han adaptat molt bé a la vida associativa de la vila.

L'alcalde, Jaume Torramadé (CiU), va recordar que ja fa temps que l'Ajuntament està treballant per fer un "salt qualitatiu" i aconseguir més presència universitària. De moment, ja ha aconseguit que la UOC, la UNED i l'escola universitària Euses s'ubiquin a la vila, però creu que la transformació no serà completa fins que hi hagi estudiants i professors vivint al municipi.

Una de les mesures per aconseguir-ho, aprovada aquest any, és una rebaixa del 50% de l'IBI a aquells propietaris que posin els seus pisos a disposició per llogar-los a estudiants. Torramadé vol que Salt reflecteixi el que és la demografia catalana, i creu que sense els estudiants aquesta és incompleta: "De tanta diversitat que tenim, s'ha acabat convertint en homogeneïtat", va indicar l'alcalde.

Efectes positius

Des de la UdG, el delegat del rector per a Igualtat, Gènere i Cohesió Social, Ignasi Vila, va coincidir amb Torramadé a assenyalar que la instal·lació d'estudiants universtaris al centre de Salt pot contribuir a modificar-ne la realitat demogràfica. "Una diversitat més gran pot tenir aspectes molt positius", va indicar.

En principi, els estudiants només poden participar en el projecte durant un curs, per tal que hi hagi rotació, però més endavant no es descarta que es pugui ampliar.