La sala Platea de Girona va omplir-se ahir al vespre per la presentació de la candidata socialista a les eleccions municipals de ?l'any que ve, Sílvia Paneque, qui va expressar la seva voluntat de ser la nova alcaldessa i liderar, des del càrrec, "la segona transició" -concretant que els governs socialistes anteriors van convertir en oportunitats el que era una Girona "grisa i fosca"- de la ciutat amb un projecte de futur de cara al 2020, on, com ja ha manifestat darrerament, té molt de pes la presència dels barris. La candidata socialista va contraposar la seva proposta de futur per la ciutat amb la situació que viu actualment, referint-se al govern de CiU. Al seu parer, Girona pateix "l'absència de l'alcalde, de la neteja, de la dedicació, d'un pla de ciutat per al futur", alhora que s'hi ha instal·lat "l'abundància del càrrec de confiança, de l'atur dramàtic, la ciutat de plàstic".

Paneque va donar unes pinzellades de la Girona del futur que projecta: ampliar el centre; donar més protagonisme als vianants, parcs infantils, carril-bici i voreres, i treure'n els vehicles; millorar el transport públic i "relligar" el centre amb els barris; on hi hagi el mateixos serveis, seguretat i neteja que al centre -"Girona pot avançar sense deixar enrere a ningú"-; tenir un nou Trueta ja que l'actual és "vell i infuncional"; i intervenir perquè l'atur es redueixi.

També va mostrar la seva voluntat de donar més credibilitat a la classe política, davant de l'escepticisme imperant que suscita. Així, proposa que els polítics tinguin un únic salari, i que sigui un "salari de treballador", aposta perquè els càrrecs polítics tinguin limitació de mandats, alhora que també es limitin els assessors polítics i es posi fi a les adjudicacions de contractes a dit.

Paneque no va defugir la crisi que ha viscut en les darreres setmanes el PSC i, particularment, el grup municipal de Girona, en què s'ha quedat com a única representant ja que els altres cinc regidors que havia obtingut el partit socialista l'han deixat i han passat al grup dels no adscrits.

Malgrat la singularitat que té ara al grup municipal, va negar viure-la en solitud: "Em diuen que estic sola", però va recordar les persones que van acudir al ple d'aquest dilluns a l'Ajuntament de Girona -quan es va fer efectiu el pas dels cinc regidors socialistes a no adscrits- a donar-li suport, les persones que assisteixen a les reunions dels barris i els 700 votants que hi va haver a les primàries en què va sortir escollida. I no va oblidar les denúncies que ha fet recentment reclamant més beques pel ?menjador escolar i una vivenda digna per als veïns d'un bloc de Font de la Pólvora que no té cap servei.

La candidata socialista va reconèixer que el PSC viu "un moment difícil a Girona", cosa que va lligar amb el procés sobiranista, apuntant que "avui les pàtries estan més de moda que la llibertat, la igualtat i la fraternitat". Va afegir que el PSC no és del gust ni de PP i CiU, ni dels independentistes ni dels unionistes perquè la seva aposta és "l'acord i el pacte" per una "constitució catalana dins d'un estat federal".

Paneque va agrair la presència dels assistents a l'acte, en què també hi havia algun representant de CiU, ERC i Iniciativa. Tampoc hi va faltar el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, qui va afirmar que "no ens hem d'amagar en els moments de dificultat" que el partit viu a les comarques gironines. I va sostenir el sentit democràtic que representa el PSC, exemplificat amb les primàries que van fer a Girona; alhora que va elogiar la figura de Paneque. Iceta també va referir-se a les paraules del líder d'ERC Oriol Junqueras donant suport a Artur Mas com a president en cas que no guanyés unes eleccions plebiscitàries: "Algú ha de dir prou. Això no és una rifa. Les bromes per al dia dels Innocents".

Paneque va comptar amb el suport de la candidata socialista a Salt, Iolanda Pineda, que va apostar perquè dues dones del PSC governin les dues localitats; i del primer secretari a Girona, Juli Fernández, qui va agrair a la candidata el pas endavant que va fer per ser l'alcaldable.