Uns vàndals han sabotejat la càmera de vigilància de la plaça Girona, al barri de Vila-roja, només un mes després que s´hagués instal·lat. L´aparell va rebre un tret procedent d´una escopeta de balins, de manera que s´ha hagut de retirar i en aquests moments està essent reparat. Segons el regidor de Seguretat en funcions, Joan Alcalà, aquest fet demostra que la càmera és necessària i efectiva, ja que «hi ha gent que la vol veure apagada».

La càmera de vigilància havia estat llargament reivindicada pels veïns de Vila-roja, amb l´objectiu de controlar i reduir l´incivisme al barri (sovint generat per persones que ni tan sols hi viuen). Els veïns al·legaven que tenien «sensació d´inseguretat», de manera que quan en van tenir l´oportunitat -amb els pressupostos participats de 2013- van demanar-la. La proposta va patir, però, alguns entrebancs burocràtics, ja que la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya va considerar, en un primer moment, que petició no estava prou justificada, ja que no es tracta d´un lloc cèntric i en realitat s´hi produeixen pocs delictes. Finalment, des de l´Ajuntament es va insistir en la sensació d´inseguretat que pateixen els veïns i la necessitat de les càmeres per mitigar-la. Finalment, la Comissió va autoritzar la instal·lació el passat mes de desembre, i es va fer efectiva a finals del mes d´abril.

De moment, però, el dispositiu, situat a la plaça Girona, ha durat només un mes. Fa uns dies, uns vàndals la van disparar amb una escopeta de balins i la van fer malbé. Per això, l´empresa ha hagut de retirar-la i en aquests moments l´està reparant. Alcalà es mostra decebut per aquest episodi de vandalisme, però alhora creu que, precisament, demostra que la càmera «és una bona eina, ja que hi ha algú a qui li preocupa que funcioni».

Alcalà creu que, amb el temps, el funcionament de les càmeres de seguretat al carrer ha demostrat ser efectiu «i no només una decisió política». «A les zones de diverses ciutats on s´han instal·lat hi ha hagut una reducció de la delinqüència», assegura. Per això, creu que, un cop es torni a instal·lar, la càmera serà el màxim d´efectiva per acabar amb l´incivisme d´uns quants, la majoria dels quals ni tan sols viuen al barri. De moment, però, encara no se sap quan tornarà a estar a punt.

La càmera de Vila-roja és la segona que s´instal·la a la ciutat de Girona, després de la de plaça Catalunya. En el futur, l´Ajuntament té previst continuar posant-ne en altres punts de la ciutat, sobretot perquè hi ha barris que ja ho han demanat a través dels pressupostos participats. Al Barri Vell i al Grup Sant Daniel, per exemple, la instal·lació de càmeres per lluitar contra l´incivisme ha estat la proposta més votada d´aquest any, de manera que la tramitació es tirarà endavant. La plaça Ferrater i Mora i la de Sant Domènec són els punts del Barri Vell on els veïns volen instal·lar els dispositius.