Una arquitecta gironina premiada internacionalment, dos projectes socials i dos investigadors en l'àmbit de la Salut seran reconeguts avui per la seva trajectòria emprenedora durant la cerimònia dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGI) en el marc de la sisena edició del Fòrum Impulsa que s'allargarà fins demà.

Per segon any, Felip VI i Letizia entregaran els guardons com a monarques -anteriorment ho van fer com a prínceps- en un acte al vespre a l'Auditori de Girona i que acabarà amb el discurs del Rei.

El premi a la categoria d'Arts i Lletres serà per a l'arquitecta gironina Olga Felip, nascuda el 1980. La seva obra ha estat exposada a Barcelona, Madrid, Venècia, Londres, Tòquio o Buenos Aires. Premiada internacionalment, algunes obres destacades són la plaça de l'Absis de la catedral de Tortosa, el centre cívic de Ferreries, les piscines de Jesús, el CAP L'Aldea i el Museu de l'Energia d'Ascó.

En la categoria d'Empresa, la FPdGIha premiat Bernat Ollé, nascut a Reus el 1979. Doctor enginyeria i MBA per l'Institut de Tecnologia de Massachussets, s'ha centrat en el desenvolupament i comercialització d'innovacions en l'àmbit de les ciències de la salut. Ollé és membre de l'equip de PureTech Ventures, un grup d'inversió amb seu a Boston des d'on ha fundat 4 empreses de biotecnologia on treballen 40 persones. Una desenvolupa una nova classe de fàrmacs per a malalties autoimmunitàries, i les altres, tractaments contra la calvície o plataformes tecnològiques i de nutrició.

L'altre investigador premiat, en aquest cas en la categoria de Recerca Científica, és Samuel Ordóñez, nascut a Terrassa el 1980. Ha treballat a l'Institut Max Planck de sistemes d'intel·ligència, a Stuttgart, i actualment forma part de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Ha centrat les recerques en el disseny de nanorobots autopropulsats que naveguen dins del cos humà amb finalitats mèdiques, com la dosificació de fàrmacs.

A banda, el premi Social recau en Héctor Colunga, nascut a Gijón el 1981, vinculat sempre a iniciatives comunitàries dels barris on ha residit. Finalment, el premi FPdGI en la categoria d'Entitats és per a la Fundació Secretariat Gitano, que treballa des dels anys seixanta per a la inclusió social d'aquesta comunitat.

La jornada d'avui arrencarà amb la intervenció de Graça Machel, activista a favor dels drets de les dones i vídua de Nelson Mandela. A més, el director executiu de Youth Business International, Andrew Devenport, oferirà una ponència als joves emprenedors i, després, exguardonats en anteriors edicions faran una taula rodona abans de l'entrega de premis.