Després de quasi una dècada al capdavant del restaurant gironí Mimolet, David Illa dirigeix des de fa un mes l’Hotel Can Cuch, a Cànoves (Vallès Oriental), en plena serralada del Montseny.

Com va a parar a la muntanya algú que es diu Illa?

Sóc d’aquí al costat, de Cardedeu, i quan als 14 anys vaig marxar de casa per estudiar hostaleria em vaig proposar tornar un dia. No sabia com ni a quina edat, però al final he tornat, he cregut que ja tenia prou bagatge darrere.

Li agrada viure aïllat, Illa?

Sí, i la prova és que a Girona, on continuo vivint, m’estic en una casa a Domeny, amb la meva dona, una ovella, sis gossos i deu gats. M’agrada la natura. I aquí a l’hotel vull fer un hort i tenir gallines i ànecs, que no és el mateix un ou de gallina de granja que d’una que corre lliure pel Montseny.

Realment ha trobat el seu lloc.

La soledat i el paisatge m’agraden. Sovint em quedo a dormir en una de les 11 habitacions de l’hotel i ho faig amb la finestra oberta, perquè m’agrada escoltar aquest silenci.

Què troba aquí que li faltés en un restaurant al centre de Girona?

Una mica el que li deia de la natura i els orígens. A més vull aportar aquí el que ja he experimentat tants anys en altres llocs. També em retrobo amb molta gent que feia anys que no veia.

Què li va semblar Girona quan hi va arribar?

«Vés amb compte, que Girona és complicada», em deien. I ho és, sí. Al Mimolet ens va anar molt bé, però a Girona hi ha massa restaurants, la gent bona acaba marxant-ne. S’hauria de frenar d’alguna manera, perquè Girona no deixa de ser un poble i no hi ha clients per a tots, al final només treballen els quatre de la plaça Independència i de la zona dels Quatre Cantons.

Bé subsisteixen. No?

Perquè molts no paguen el lloguer. N’hi ha que fins i tot tenen la llum punxada.

No foti!

És clar. Què farà el propietari del local? Fer-los fora? Llavors tindrà un local buit. En canvi amb el restaurant potser cobra de tant en tant.

Encara sort que l’Ajuntament promou idees brillants com el Vol, no?

Ha, ha. Encara no entenc com l’ajuntament va permetre allò pel morro. Si realment algú volia promoure la cuina catalana, que es faci amb els restaurants que ja hi ha a Girona. Cuina catalana? Però si fins i tot hi vaig veure filipins cuinant. Això va ser un gol a la ciutat, cada vegada que ho veia em feia vergonya. Em penso que van enganyar l’alcalde, li van vendre fum i ell hi va posar la cara.