FIRES DE GIRONA

El llibre de Fires recull diverses facetes de la relació de Girona amb l'aigua

L'obra "La Girona de l'aigua" aplega el punt de vista d'experts gironins en àmbits com la natura, la història o l'economia

28.10.2015 | 07:14
Desperfectes provocats per les inundacions al "colmado" Busquets, a la rambla Jacint Verdaguer, 1962.

Amb motiu de les Festes de Sant Narcís, l'Ajuntament gironí edita anualment un llibre que aprofundeix en un tema lligat amb la ciutat. Aquesta iniciativa va néixer l'any 1982 amb l'obra "Girona ara i sempre (una crònica)" de l'escriptor Narcís-Jordi Aragó, que retratava la Girona resultant de la Guerra civil. Ara, 33 anys després, "La Girona de l'aigua" se centra en la relació de la ciutat amb aquest element natural.

"Girona s'emplaça en la confluència de quatre rius -el Ter, l'Onyar, el Güell i el Galligants- a més de trobar-se travessada per altres cursos menors d'aigua, entre els quals en destaca un de construït per la mà de l'home, la séquia Monar" Així comença La Girona de l'aigua, el llibre de Fires que ha editat enguany l'Ajuntament de Girona amb motiu de les Festes de Sant Narcís. Al llarg de més de 200 pàgines, aquesta obra impulsada pel director de l'arxiu municipal, Joan Boadas i coordinada per la geògrafa de la UdG Anna Ribas recull l'amplià diversitat de facetes que han teixit la història de les relacions de l'aigua amb la ciutat de Girona. Facetes com: els canvis que ha causat en l'entorn natural; el paper que van jugar els molins, les fàbriques i les centrals hidroelèctriques o l'origen i recorregut històric de les fonts o pous. I ho fa a través de la mirada d'una quinzena d'experts entre els quals s'hi troben: el biòleg i ambientòleg, Ponç Feliu; els arquitectes Olga Felip i Josep Camps o l'escriptor, Narcís-Jordi Aragó.

"Aquest no és un llibre especialitzat, és de caire divulgatiu" explicava Anna Ribas, qui afegia que les persones que hi han participat són "les que més saben de cada tema" i que suposa "una gran ocasió" perquè qualsevol persona pugui accedir a material gràfic documental -fotografies, mapes i textos antics- que es troben a l'arxiu municipal. "El 80% de la part documental està treta de l'arxiu i només és una petita part de tot el que hi ha sobre l'aigua". La publicació d'aquest llibre coincideix amb el 75 aniversari dels aiguats de Sant Lluc que el 18, 19 i 20 d'octubre de 1940 van causar greus inundacions a la capital gironina. "El tema de les inundacions només és un capítol més de la vintena que conformen tot el llibre" concloïa Ribas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema