L'històric dirigent del PSUC a Girona Francesc Pararols i Mercader ha mort aquesta matinada als 96 anys. Nascut a Sant Jordi Desvalls el 28 de febrer de 1919, Pararols va encapçalar la candidatura del PSUC a les primeres eleccions municipals, l'any 1979. La formació va obtenir quatre regidors i va facilitar que Joaquim Nadal fos nomenat alcalde per primera vegada. Pararols va ser regidor fins el 1983, però sempre es va mantenir molt vinculat a ICV-EUiA. De fet, en les eleccions municipals del passat mes de maig va donar suport públic a la candidatura.

L'Ajuntament de Girona va homenatjar Pararols el juliol de 2014 per haver estat un «lluitador incansable» a favor de les llibertats. Durant l'acte, que va congregar amics, familiars i polítics, es va projectar un documental de Marc Planagumà on es repassava la seva vida.

Pararols va viure i combatre a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial. Als setze anys es va allistar voluntari al segon regiment d'artilleria pesada d'obusos de Girona i als disset va ingressar al PSUC. Se'n va anar a Lleida per combatre a es files republicanques i el 1938 va marxar cap a l'URSS per completar els estudis de pilot d'aviació militar que havia iniciat a Sabadell. Allà va entrar a l'exèrcit soviètic i va lluitar contra la invasió nazi a Bielorússia.

El 1956 va tornar a Girona amb la seva família, on va viure sota l'estricta vigilància del règim fins al final de la dictadura.

L'enterrament tindrà lloc divendres a les 9:30 al tanatori de Girona.

Aquest és el vídeo projectat durant l'Acte de reconeixement a Francesc Pararols a Girona. 5 de juliol de 2014 al Saló de descans del teatre Municipal.

Francesc Pararols. La forja de l'acer. La lluita pels ideals