Uns 20 «sense sostre» dormen a les naus de carretera Barcelona

Creu Roja ha atès des de principi d'any 108 persones sense llar a la ciutat de Girona

02.12.2015 | 07:20
Una de les naus abandonades de la carretera de Barcelona, en una imatge d´arxiu.
Una de les naus abandonades de la carretera de Barcelona, en una imatge d´arxiu.

Creu Roja de Girona té detectades una vintena de persones sense sostre que dormen a les naus abandonades de la carretera de Barcelona. També hi ha indigents que dormen en caixers automàtics del barri del Mercadal, el Barri Vell i les rodalies de l'estació, així com en alguns edificis abandonats de Sant Narcís i en alguns aparcaments de Santa Eugènia. En alguns casos també han trobat gent dormint a les escales del pavelló de Fontajau i a l'aparcament d'un supermercat proper a l'hospital Josep Trueta. Creu Roja ha atès des de principi d'any 108 persones que viuen al carrer, 38 més que en tot l'any 2014. Segons explica el responsable del programa d'atenció a les persones sense llar de Creu Roja a Girona, Marc Serena, això no vol dir que hagi crescut el nombre d'indigents, sinó que ara tenen més recursos per localitzar-los i intentar-los ajudar.

Segons va informar ahir la Cadena SER, els voluntaris de Creu Roja surten un o dos cops per setmana al carrer i localitzen, en una nit, una mitjana d'entre 10 i 20 persones que dormen al ras a la capital gironina. Serena explica que els porten mantes, cafè i caldo calent per tal d'acostar-s'hi, vèncer les reticències i poder-hi parlar. Un cop s'han guanyat la seva confiança, els donen suport psicològic i els expliquen quines passes han de seguir quan vulguin, de debò, deixar el carrer, cosa que sovint no és fàcil. "Ens agraeixen molt que els ajudem a lluitar contra la fred, però sobretot ens donen les gràcies perquè ens preocupem i per tenir algú amb qui parlar", assenyala Serena.

Creu Roja treballa de forma coordinada amb altres entitats similars, com el centre d'acolliment la Sopa, el departament de serveis socials de l'Ajuntament, la xarxa de salut mental i la fundació Teresa Ferrer. L'objectiu és no duplicar esforços i arribar al màxim de persones possible. "Nosaltres tenim una ruta on sabem que se situen aquestes persones sense llar, però en alguns casos també ens vénen familiars o amics a demanar que els ajudem", indica Serena. L'entitat, a més, també atén i fa el seguiment de persones sense sostre que arriben a les seves oficines derivades des de Serveis Socials i la Copa. En alguns casos és gent que dorm dins de caixers automàtics, a l'interior d'un cotxe -ja que és tot el que els queda- o directament al ras, sobre un banc o similars.

Augment per la crisi

Serena explica que, des de Creu Roja, van notar un increment de les persones sense llar a l'inici de la crisi econòmica, sobretot a causa dels desnonaments i l'augment de l'atur. Tot i això, costa donar una xifra exacta del nombre de persones sense llar a Girona perquè n'hi ha alguns que estan de passada, que es queden durant uns dies de camí a una altra destinació. L'any 2013, l'entitat va atendre 95 persones sense sostre, mentre que l'any passat van ser 70. En el que portem de 2015 se n'han atès 108, tot i que, segons Serena,els casos urgents i que realment es trobaven al carrer eren 90. "A banda dels que dormen sota el cel, també entenem com a sense sostre aquells que estan a la Sopa o en pisos tutelats", indica el representant de Creu Roja.

La solució, tot i que no és senzilla -ja que en molts casos els afectats arrosseguen problemes més enllà de la vivenda- és ajudar-los a buscar un habitatge i impulsar-los a iniciar un nou procés per refer la seva vida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Girona

La zona de les hortes de Salt on s'actuarà.
Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

Salt utilitzarà feromones de llop per allunyar els senglars de les hortes

L'Ajuntament combinarà el repel·lent biològic amb una tanca electrificada per impedir que entrin a...

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Inici dels quaranta anys de l´escola d´adults

Una taula rodona a la biblioteca Carles Rahola va servir ahir per donar el tret de sortida a les...

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

Freixas presenta el monogràfic de St. Feliu

L'historiador Pere Freixas va presentar ahir el llibre La basílica de Sant Feliu. Primera...

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Recullen firmes perquè es denunciï Adif per la inseguretat del TAV

Veïns de Sant Narcís reclamen a l'Ajuntament que estudiï anar ja al jutjat i aturar, si cal, el...

Un home mor en caure des de deu metres a la biblioteca Carles Rahola

Un home mor en caure des de deu metres a la biblioteca Carles Rahola

Era un treballador que feia tasques de manteniment d'un jardí vertical quan la corda que el...

El Consell Social de la UdG aprova fer una aportació única de 3,4 milions al Parc

El Consell Social de la UdG aprova fer una aportació única de 3,4 milions al Parc

Inicialment estava previst aportar-los en deu anys, però es posaran de cop per tal de facilitar...

Enllaços recomanats: Premis cinema